Terug naar overzicht

‘Er valt niet te communiceren met Avans’

Je hebt al een propedeuse op de universiteit gehaald, een bachelor op het hbo en bent nu bezig met een opleiding bij Avans. Opnieuw moet je wéér een vak volgen over theoretisch onderzoek. Jij vindt dat je al genoeg kennis hebt en wilt dus een vrijstelling. Zo denkt een student Fysiotherapie aan de Academie voor Gezondheidszorg (AGZ). Helaas wil de examencommissie haar maar een gedeeltelijke vrijstelling geven. De student komt er maar niet achter wat ‘gedeeltelijk’ betekent, ondanks herhaaldelijke mailtjes naar de examencommissie. Ze schakelt het College van Beroep voor de Examens (COBEX) in.

‘Ik heb een propedeuse psychologie, een masteronderzoek gedaan en een bachelor scriptie geschreven,’ vertelt de Fysiotherapiestudent. ‘Ik vind zelf dat ik genoeg vaardigheden heb om een volwaardig onderzoek te doen. Toen mijn verzoek voor een vrijstelling van het onderzoeksvak LP19 werd afgewezen, was ik dan ook verbaasd. Ik heb om toelichting gevraagd, maar op die mail is nooit gereageerd.’

Weinig ruimte
De examencommissie vindt dat er genoeg gecommuniceerd is met de student. ‘We hebben geprobeerd afspraken te maken, maar die zijn allemaal afgezegd. Daarna gaf de student aan dat ze in beroep zou gaan. Er was weinig ruimte voor een gesprek.’

Daar is de student het niet mee eens. ‘De afspraken zijn met een goede reden afgezegd en ik heb meerdere nieuwe opties voorgesteld, waar nooit op is gereageerd. Ik vraag me af of er ooit wel iemand heeft gekeken naar mijn kwalificaties of dat ik een standaard afwijzing heb gehad.’

Verspilling van mijn tijd
Het COBEX wil graag weten wat de student van hen verwacht. ‘Ik wil weten waarom mijn vrijstelling is afgewezen. Ik zit nu bij een les waar ik niets nieuws leer en dat vind ik verspilling van mijn tijd. Ik heb genoeg contact proberen te zoeken, maar er komt geen reactie vanuit school. Ik kan gewoon niet communiceren met Avans en ik denk er over om naar een andere school te gaan, want dit is belachelijk.’

Langs elkaar heen gepraat
Het COBEX geeft aan dat de examencommissie niet genoeg heeft gedaan om het gesprek aan te gaan met de student. ‘Het lijkt erop dat jullie langs elkaar heen hebben gepraat. Jullie moeten eerst eens goed met elkaar praten en kijken of jullie er dan uitkomen.’ De student beaamt dat. ‘Als er gewoon inhoudelijk op mijn mail was gereageerd dan had het niet zo ver gekomen’. Als de examencommissie en de student er niet uitkomen, zal het COBEX alsnog een uitspraak doen.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?