Terug naar overzicht

Financieel spreekuur lost problemen studenten op

Tweederde van de mbo-studenten heeft een schuld van ongeveer 1200 euro en durven geen hulp van volwassenen in te schakelen. Om de vraag naar hulp laagdrempeliger te maken is de Academie voor Sociale Studies in Breda (ASB) samen met de Kredietbank West-Brabant een schuldhulpverleningsproject begonnen op verschillende ROC’s in Breda. Student Melanie Oudshoorn (rechts op de foto) van de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) is al vanaf het begin betrokken bij het project.

‘We zijn eerst gaan kijken of er überhaupt vraag naar schuldhulpverlening was. Er werd gezegd dat het lang zou duren voor het project van de grond zou komen, maar we zijn door de scholen met open armen ontvangen. Jongeren die in de schulden zitten, zijn vaak met hun hoofd niet bij de les. Docenten zijn erg blij met de extra aandacht.’

Laagdrempelig
Binnen een half jaar hebben al drie ROC’s zich aangemeld. Scholieren op het Vitalis college, het Florijn college en het Kellebeek college kunnen bij Melanie aankloppen voor vragen over geld of hulp bij schulden. ‘De drempel is een stuk lager omdat ik van hun leeftijd ben. Dat is ook de kracht van het project. Jongeren die jongeren helpen.’

Positieve reacties
Het project loopt goed. Melanie voert ongeveer vijftien gesprekken per week en leidt tweedejaarsstudent MWD Marloes Matthijsen op om haar straks op te volgen. ‘Ik ben verrast dat het zo snel al zo goed loopt. Ik had wel verwacht dat de reacties positief zouden zijn, maar niet dat we binnen zes maanden al drie scholen zouden helpen.’

Mond-tot-mond reclame
In het begin keken de scholieren de kat nog uit de boom. Melanie moest de klassen rond om te vertellen dat ze er was en verspreidde folders door de school, maar al snel gingen de verhalen onderling de ronde. ‘In het begin komen scholieren even binnen lopen voor een kleine vraag. Na een paar gesprekken durven ze meer op tafel te gooien en komt de echte problematiek naar boven.’

Kleine stapjes
Melanie is nog nooit voor een onmogelijke situatie komen te staan. ‘Niet alles kan opgelost worden, maar vaak kunnen er wel delen van het probleem aangepakt worden. Het gaat soms in hele kleine stapjes, maar we gaan er voor. Er was pas een meisje bij mij met 3200 euro schuld. We hebben heel veel gesprekken gehad over hoe we het zouden aanpakken en ze is nu, binnen een half jaar, schuldenvrij. Daar ben ik heel trots op.’

Geen taboe
Het project ligt Melanie nauw aan het hart. Haar vader overleed op jonge leeftijd en Melanie nam de verantwoordelijkheid op zich om de financiën thuis op orde te houden. ‘Veel scholieren krijgen hier thuis ook mee te maken. Ze moeten de lasten dragen en dat is niet makkelijk.’ De student verwacht dat een soortgelijk project ook op Avans goed zou lopen. ‘Er moet meer financiële begeleiding voor jongeren in het algemeen komen. Wat wij vooral duidelijk willen maken is dat je je niet hoeft te schamen. Het moet geen taboe meer zijn om te zeggen: ik heb een probleem.’

Punt. Of had jij nog wat?

jose verheijden

Een super initiatief, waar het Vitalis College heel gelukkig mee is! Het gaat prima!

2015-04-24 20:03:13

JP

Dit vind ik nu echt een goed initiatief! Er zijn genoeg studenten met schulden, waarvan een groot deel niet goed met geld om kan gaan. Fijn dat ze hulp geboden krijgen.

2015-03-18 14:00:36

Meer lezen?