Terug naar overzicht

Nieuwe directeur AVB: van moordzaken naar Avans

‘Ik wil dat potentiële werkgevers denken: die van Avans moeten we hebben!’ Ron Tenge, voormalig officier van justitie, pleit voor een betere verbinding tussen onderwijs en het beroepenveld. Tenge is sinds 1 maart de nieuwe directeur van de Academie voor Veiligheid en Bestuur (AVB) in Den Bosch en Breda. 

Hij werkte eerder bij de politie en als leidinggevende bij het ministerie van Justitie. Daarna als kabinetschef van de commissaris van de Koningin in de provincie Noord-Brabant. In 2007 werd Tenge officier van justitie maar een paar maanden geleden ging hij bewust op zoek naar een nieuwe uitdaging. ‘Toen ik de vacature bij Avans zag, zei ik tegen mijn vrouw: dat zou een fantastische baan zijn.’

Beroepenveld
‘Ik hoop bij te dragen aan een betere verbinding tussen de academie en het beroepenveld’, aldus Tenge. Ik heb in mijn vorige functies een stevig en relevant netwerk opgebouwd en ik ben benieuwd wat we elkaar kunnen bieden. Nog veel meer dan nu al gebeurt, vermoed ik.’ De directeur ziet hierin een sleutelrol weggelegd voor het Expertisecentrum Veiligheid.

‘Het expertisecentrum is de uitgelezen plek voor ontmoeting met het bedrijfsleven en de overheid, voor onderzoek en voor het ontwikkelen van instrumenten om veiligheidskwesties aan te pakken. Ook liggen hier kansen voor de opleiding Bestuurskunde als je kijkt naar de grootste bedreigingen in het veiligheidsdomein de komende decennia.’

Geen onderwijsman
De nieuwe directeur voelt zich sinds zijn benoeming op 19 december heel welkom op Avans. ‘Ik hoor dat men blij is met iemand uit het werkveld en dat doet me goed. Want hoewel ik een tijd lang studenten van de Juridische Hogeschool heb begeleid bij hun afstuderen en acht jaar lang gastlessen heb verzorgd op de politieacademie, ben ik geen echte onderwijsman. Wel heb ik veel ervaring als leidinggevende, ik weet wat wel en wat niet werkt. En gelukkig heb ik hier veel inspirerende en ervaren mensen om me heen.’

Moordzaken
Van een spannend bestaan als officier van justitie naar een wat saaie kantoorbaan? Tenge begrijpt het beeld maar ontkracht het snel. ‘Het idee van een flitsende baan met veel dynamiek is deels schijn. Hier op Avans gebeurt alleen op de gang al meer.’

Hij geeft aan dat hij als officier van justitie veel bezig was met papierwerk en dossiers. ‘Hoewel het fascinerend is om in de rechtszaal te zijn en bijvoorbeeld moordzaken veel impact hadden, was het na een tijdje niet zo spannend meer.’ Eigenlijk vindt de directeur zijn werk nu veel ‘flitsender’. Want: ‘Ik heb liever mensen om me heen dan een stapel papier.’

Advies
Tenge hoopt ‘zijn’ studenten mee te geven dat ze zich beter moeten voorbereiden op zelfstandig ondernemerschap. ‘Er komen steeds minder vaste banen in ons werkveld, vooral op het gebied van Integrale Veiligheid. Studenten zullen dus steeds vaker een eigen bedrijf op moeten richten en zelf opdrachten moeten binnenhalen’, aldus de directeur.

‘Deze lossere dienstverbanden vereisen een commerciële instelling die bij AVB nog te veel ontbreekt. Ik vind het belangrijk dat studenten leren hoe ze zichzelf kunnen vermarkten. Als academie moeten we hen beter voorbereiden op een eventueel bestaan als zzp’er.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?