Terug naar overzicht

Studentendebat: onderwijs, ov en werkgelegenheid

In de hoop meer jongeren bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten te betrekken, gingen vijf jonge politici op Avans Den Bosch in debat met studenten. Er werd onder meer gediscussieerd over onderwijs, het openbaar vervoer en meer werkgelegenheid. Het debat werd gevoerd aan de hand van verschillende stellingen.

Bij de opening van het debat werd al snel duidelijk dat alle partijen onderwijs hoog op de agenda hebben staan. Zo pleit Tim Kouthoofd van de VVD voor hoogwaardige technische opleidingen die beter aansluiten op de banen die er zijn. Want: ‘Er zijn teveel studies die opleiden tot werkloosheid.’ Arend Meijer van D66 is het hiermee eens en wil meer om- en bijscholing aanbieden aan werkloze jongeren. ‘Blijf jezelf ontwikkelen. Met alleen een diploma ben je nog niet klaar.’

Stijn Steenbakkers van het CDA stookt het vuurtje enigszins op: ‘Ik kan er niet bij dat D66, de partij die nu het meest koketteert met goed onderwijs, vóór afschaffing van de studiefinanciering heeft gestemd.’ Het publiek reageert vlug: ‘Zit ik hier nu bij een provinciaal of bij een landelijk debat?’

Onderwijs en bedrijfsleven
De PvdA en GroenLinks zien de komende jaren toekomst in het bouwen van meer campussen om het onderwijs en het bedrijfsleven ‘letterlijk’ dichter bij elkaar te brengen. PvdA’er Arjen van Drunen: ‘Profileer je met elkaar!’

Debat-max
Werkgelegenheid
Natuurlijk komt ook de werkgelegenheid aan bod. Dwayne Heuvelmans van GroenLinks wil meer banen creëren door in te zetten op regionale groene economie. ‘Bijvoorbeeld door te investeren in energiezuinige woningen.’ PvdA wijst daarnaast op onze zuiderburen. ‘In de haven van Antwerpen zijn 1800 banen. Ook leraren vinden daar makkelijk werk.’

Startersbeurzen
Het CDA hoopt met het aanbieden van 1500 extra Startersbeurzen ambitieuze jonge mensen aan het werk te krijgen. Ook bij de provincie. Vanuit het publiek komt de vraag waarom de partij daar het afgelopen jaar niet aan heeft gewerkt, want volgens de student is ‘de gemiddelde leeftijd van de ambtenaar momenteel 49 jaar en zijn er jaarlijks maar vijf plekken voor net-afgestudeerden.’ Steenbakkers geeft hem gelijk. ‘Dat hebben we niet honderd procent goed gedaan maar daar zijn we nu mee bezig.’

D66 ziet in het ‘uitkopen’ van oudere ambtenaren dé manier om net-afgestudeerden aan het werk te krijgen bij de provincie. Hoewel zijn collega’s vraagtekens zetten bij de kosten hiervan, ziet Arend Meijer dit als een investering die hij de moeite waard vindt. ‘Brabant is een rijke provincie, gebruik dat geld dan ook!’

Openbaar vervoer
Een andere, voor Avansstudenten relevante, stelling is: ‘Moeten dienstregelingen aangepast worden aan schooltijden?’ Ja, vindt GroenLinks. ‘Betere bus- en treinverbindingen!’ Ook VVD en D66 zijn het hiermee eens. ‘Beter onderwijs betekent ook goed op school kunnen komen.’

Het CDA nuanceert de stelling: Waar mogelijk moeten we dit doen omdat het gaat om de ‘leefbaarheid in kleine steden en dorpen’. ‘Maar er zijn meerdere groepen in de samenleving dus het is onmogelijk alles op studenten af te stellen.’

Stemmen
De verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn woensdag 18 maart. Die dag worden er stemlokalen ingericht in de Avanslocaties aan het Hervenplein en de Onderwijsboulevard in Den Bosch. Van 10.00 tot 14.00 kan er ook gestemd worden aan de Hogeschoollaan in Breda. Voor meer informatie over de verkiezingsprogramma’s, zie hier.

 

Punt. Of had jij nog wat?

Roberto

Morgen is de eerste dag voor de studie internationaal mangement, waar kan ik mijn rooster vinden ?

2015-08-30 15:37:47

Meer lezen?