Terug naar overzicht

Studielening? Eerst sparen, dan aflossen

Nederlanders willen hun spaargeld liever niet aanspreken om een studieschuld af te lossen, blijkt uit een enquête van het Nibud. De meesten willen een buffer achter de hand houden.

‘Stel, u heeft vijfduizend euro spaargeld én een studielening van vijfduizend euro. Zou u dat spaargeld gebruiken om de lening af te lossen?’ Nee, zei 51 procent van de respondenten in de Nibud-enquête over financieel gedrag. ‘Dat kan een slimme keuze zijn’, zegt een woordvoerder. De rente op studieleningen is op dit moment namelijk lager dan de rente op spaarrekeningen.

Verstandig
Bovendien is het verstandig om spaargeld achter de hand te houden. ‘Voor een eenpersoonshuishouden adviseren wij 3.500 euro’, aldus de woordvoerder. Daar lijken ook de respondenten zich van bewust. Naarmate ze meer spaargeld hebben, durven meer mensen hun hele studieschuld in één keer af te betalen. Bij meer dan vijftienduizend euro durven ze het allemaal wel aan.

Niet huiverig zijn
Het Nibud heeft niet onderzocht of de keuze van respondenten (1.630 mensen in de leeftijd van 18 tot 65 jaar) verandert als de rente stijgt of daalt. ‘Dat lijkt ons wel een leuke vervolgvraag’, aldus de woordvoerder. ‘Maar onze belangrijkste boodschap is dat mensen niet huiverig moeten zijn om hun leningen af te lossen.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?