Terug naar overzicht

Actievoerders Maagdenhuis op ramkoers

De actievoerders in het Amsterdamse Maagdenhuis hebben vanochtend laten weten dat ze na het weekend op een andere, hardere manier actie gaan voeren. Of ze het Maagdenhuis zullen verlaten, wilden ze niet zeggen.

Deze week leek het er even op dat de bezetting zondagavond om 21.00 uur zou worden opgeheven, na afloop van een festival of sciences and humanities. De actievoerders en het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zouden daar overeenstemming over hebben bereikt.

Kort geding
Gisteren meldde de website Folia echter dat de onderhandelingen onder druk waren komen te staan. Volgens de actievoerders zou het bestuur een kort geding voorbereiden tegen bezetters die met naam en toenaam bekend zijn.

Vanochtend, tijdens een persconferentie voor de deur van het Maagdenhuis, verklaarde senior-actievoerder en UvA-docent Rudolf Valkhoff dat het bestuur de actievoerders onder zware druk zet om te vertrekken: ‘Wij verwerpen het ultimatum van het CvB om onder dwang van juridische procedures het Maagdenhuis te verlaten. Dit zijn maatregelen die de nek breken van jonge idealistische mensen die zich inzetten voor goed onderwijs. Dit is puur cynisme.’

‘De acties zullen op een andere, hardere manier worden voortgezet’

De actievoerders handhaven hun eerdere eisen en willen bovendien dat het CvB onmiddellijk aftreedt. Op de herhaalde vraag of ze het Maagdenhuis zullen verlaten gaf Valkhof tot driemaal toe hetzelfde antwoord: ‘De acties zullen op een andere, hardere manier worden voortgezet.’

De UvA was niet bereikbaar voor commentaar.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?