Terug naar overzicht

Hbo: eigen opleidingen keuren is een slecht idee

Ze worden het niet eens over een heet hangijzer: de universiteiten willen hun opleidingen zelf keuren, en dat lijkt de hogescholen een slecht idee. De minister moet de knoop vóór de zomer doorhakken.

Universiteitenvereniging VSNU heeft genoeg van de tijdrovende opleidingsaccreditaties. Daarin geven experts, na gesprekken en na bestudering van afstudeerwerken, hun mening over de kwaliteit van het onderwijs. Onderwijskeurmeester NVAO besluit vervolgens of de opleiding goed genoeg is.

Uitgebreide instellingsaccreditatie
In plaats daarvan pleit de VSNU voor een uitgebreide instellingsaccreditatie. Universiteiten die daarvoor slagen kunnen de kwaliteit van hun eigen opleidingen prima zelf in de gaten houden, is de gedachte.

Maar de VSNU is de enige die er zo over denkt. De andere organisaties die betrokken waren bij een vandaag gepubliceerd rapport over de toekomst van het accreditatiestelsel zijn minder enthousiast. Zij willen wel experimenteren met instellingsaccreditatie, maar alleen als dat experiment beperkt blijft.

Rapport onverwacht online
Behalve de hogescholen en universiteiten, waren ook de landelijke studentenorganisaties, de private onderwijsaanbieders, het ministerie van OCW, de Onderwijsinspectie en keurmeester NVAO betrokken bij het rapport over een nieuw accreditatiestelsel. Dit rapport is onlangs aangeboden aan minister Bussemaker en werd gisteren onverwachts online gezet door de Vereniging Hogescholen.

Universiteiten en hogescholen konden de afgelopen jaren al meedoen aan een zogeheten ‘instellingstoets kwaliteitszorg’. Wie daarvoor slaagt, wordt onderworpen aan minder uitgebreide opleidingskeuringen.

Geen garantie voor succes
Dat bleek overigens geen garantie voor succes: instellingen die geslaagd waren voor de instellingstoets, hebben regelmatig niet doorgehad dat het onderwijs aan sommige opleidingen niet goed was. De vele gele kaarten voor opleidingen geesteswetenschappen bijvoorbeeld, vielen ook bij universiteiten die hun ‘interne kwaliteitszorg’ op orde zouden hebben.

Punt. Of had jij nog wat?

BB

Ik snap het wel hoor. Als dit er doorheen komt is de volgende stap het zelf laten nakijken van tentamens door de studenten, waardoor de docenten meer tijd hebben om zich te richten op hun andere werkzaamheden dan het beoordelen. Win-win!

2015-04-10 11:47:21

Meer lezen?