Terug naar overzicht

Opnieuw bezetting aan UvA

Actievoerders hebben het service- en informatiecentrum van de UvA bezet. Ze protesteren tegen de hoge werkdruk, tijdelijke contracten en prestatieprikkels. Bovendien willen ze op 1 mei vrij.

Vroeger hadden studenten en medewerkers van de UvA op 1 mei een vrije dag, maar sinds dit jaar niet meer. ‘De afschaffing van deze internationale Dag van de Arbeid is het zoveelste teken van de schaamteloze vermarkting van de universiteit onder het neoliberale managersbewind’, menen de bezetters. ‘Dit moet worden teruggedraaid: de Dag van de Arbeid moet weer een vakantiedag zijn.’

Students’ 1st of May Committee
De groep noemt zich dan ook Students’ 1st of May Committee. ‘We hebben gezien hoe de Universiteit van Amsterdam zich structureel schuldig maakt aan het uitbuiten van haar medewerkers – van professoren en PhD-studenten tot de security van Profi-Sec’, aldus een verklaring. De actievoerders behoren niet tot De Nieuwe Universiteit, die eerder het Maagdenhuis bezette, zegt woordvoerder Harriet Bergman. De UvA weet ook nog niet wie er tot de groep behoren.

‘Onverzadigbare lust naar winst’
Volgens de bezetters bedreigt de ‘onverzadigbare lust naar winst’ zowel het onderwijs als de salarissen en de sociale zekerheid. ‘We eisen dat universiteitsmedewerkers niet worden behandeld als arbeidsmachines, maar als mensen; dat zij duurzame contracten krijgen in plaats van wegwerpcontracten; en dat zij bevrijd worden uit de ketenen van tijdsefficiëntie en commercieel belang.’

UPDATE 11.58 uur: Volgens de UvA waren er vanochtend vijf bezetters in het gebouw, maar er zou inmiddels niemand meer binnen zijn. Het lijkt erop dat de vijf het service- en informatiecentrum vrijwillig hebben verlaten.

Punt. Of had jij nog wat?

Anon

Dag van de Arbeid als vakantiedag? Ow de ironie. Daarnaast geeft het gooien met het woord 'neoliberaal' het gebrek aan argumenten weer.

2015-04-30 10:50:19

Meer lezen?