Terug naar overzicht

Studenten ontevreden over studieloopbaanbegeleider

Veel studenten zijn ontevreden over hun studieloopbaanbegeleiders, zegt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Daar zouden hogescholen en universiteiten iets aan moeten doen.

Het ISO peilde de mening van 246 studenten van dertien universiteiten en twaalf hogescholen. De helft is wo-student, de andere helft hbo-student. Ze geven hun studieadviseurs en studieloopbaanbegeleiders (SLB’ers) gemiddeld een magere 6,3. ‘We krijgen vaak klachten over de studiebegeleiding’, zegt Rosanne Broekhuizen van het ISO. ‘Daarom wilden we eens kijken wat er fout gaat.’

Drie maanden wachten op een afspraak
Vooral tijdgebrek is voor SLB’ers een probleem, meent ze. ‘Er was zelfs een student die drie maanden moest wachten op een afspraak.’ Onderwijsinstellingen zouden meer moeten investeren in de studiebegeleiding, meent het ISO. Dat kan ook, nu er dankzij het leenstelsel geld vrijkomt voor het hoger onderwijs.

5 of lager
De waardering SLB’er blijkt heel verschillend: 34 procent van de studenten geeft een vijf of lager, terwijl 39 procent op een acht of hoger uitkomt. Er waren geen grote verschillen tussen hbo en wetenschappelijk onderwijs, ook al is studieloopbaanbegeleiding in het hbo vooral een taak van docenten en hebben de universiteiten meestal speciale studieadviseurs in dienst.

‘Hbo- en wo-studenten hebben ongeveer dezelfde problemen’, denkt Broekhuizen. ‘Ze bespreken niet alleen persoonlijke zaken met de adviseurs, maar hebben ook vragen over het verdwijnen van de basisbeurs en de gevolgen van studievertraging.’

Betere voorlichting
De minister van Onderwijs kan de taak van de SLB’ers verlichten. Hoe beter de voorlichting over bijvoorbeeld het leenstelsel, hoe minder vragen studenten erover zullen stellen.

Maar studieadviseurs mogen de hand ook in eigen boezem steken, vindt Broekhuizen. ‘Ze werken vaak op een eilandje. Ze praten zelden of nooit met hun collega’s van andere opleidingen. Dat komt misschien door de tijdsdruk, maar het kan uiteindelijk ook tijd schelen als je elkaar helpt.’

Flexibeler onderwijs

Studiebegeleiders krijgen steeds meer te doen, al is het maar omdat universiteiten en hogescholen flexibeler onderwijs gaan aanbieden en studenten steeds vaker hun eigen studiepad zullen kiezen. Broekhuizen: ‘Dan wordt goede begeleiding nog belangrijker.’

Punt. Of had jij nog wat?

N

Als deeltijdstudent krijg je niet eens een studieloopbaanbegeleider, schandalig.

2015-04-21 13:49:47

M

Ik heb totaal geen problemen met mijn begeleider. Ookal heb ik al jaren geen les meer van hem, hij staat altijd open om je te helpen. Vervolgens blijft ie ook vragen of het nog goedgekomen is met je probleem, zowel in de wandelgangen als per mail.

2015-04-21 13:39:55

Meer lezen?