Terug naar overzicht

Super Mario scheurt over parkeerplaats Avans

Het zonnetje schijnt, het bier staat koud en de speciale voertuigen zijn er klaar voor. Donderdagmiddag mochten twaalf groepen eerstejaarsstudenten van de opleiding Werktuigbouwkunde (WTB) hun zelfgemaakte voertuigen uitproberen tijdens de jaarlijkse Rally die de opleiding organiseert. Klaar voor de start… Af!

Het is druk op de parkeerplaats aan de Lovensdijkstraat in Breda. Er staat een partytent met kratten bier en muziek dreunt uit de speakers. Bas Delhij staat met een biertje in zijn hand te kijken naar zijn mede-studenten die over de parkeerplaats scheuren. Ook hij bouwde mee aan één van de voertuigen en hielp mee het evenement te organiseren. ‘De rally komt jaarlijks terug en wij mochten er onze eigen invulling aan geven. We wilden er een feestje van maken.’

IMG_6216
Samenwerken
Gedurende het afgelopen schooljaar werkten de WTB-studenten hard aan hun eigen voertuig. Ze leerden hoe ze een accu en elektromotor in elkaar zetten om deze vervolgens op een eigen ontworpen step of fiets te monteren. Dat gebeurt in groepjes. ‘Studenten moeten leren samenwerken,’ vertelt docent Njord van Erck. ‘Het resultaat is fantastisch om te zien. We hebben binnen WTB veel praktijkdocenten, die veel over het onderwerp weten het leuk vinden om de studenten te begeleiden.’

IMG_6211
Trotse docenten
De docenten staan dan ook allemaal trots langs de zijlijn te kijken hoe de studenten zo snel mogelijk over de parkeerplaats scheuren. Iedere groep moet vijf keer honderd meter racen. Er wordt gekeken welk voertuig het snelst is, maar het wedstrijdelement geeft uiteindelijk geen doorslag voor de winnaar. Njord: ‘De voertuigen zijn vorige week al beoordeeld en we weten wie er wint.’

IMG_6209
Groene Gerry
Het winnende voertuig heeft een eenvoudig ontwerp. Een knalgroene fiets. De ontwerpers kijken er trots naar, samen met docent Gerben Huiszoon. Gerben: ‘Hoe lichter het voertuig, hoe sneller hij uiteindelijk gaat. Deze jongens hebben niet het creatiefste voertuig gemaakt, maar wel het snelste.’ De fiets heet Groene Gerry, vernoemd naar Gerben zelf. Daar kan de docent wel om lachen.

IMG_6205
Een prijs is er niet. Gerben: ‘Ze krijgen eeuwige roem’. De dag wordt afgesloten met een barbecue. Bas Delhij: ‘Bijna de hele opleiding heeft op attending geklikt, dus dat wordt nog druk.’

IMG_6213

En dit is hem dan. Het winnende voertuig.
IMG_6224

Punt. Of had jij nog wat?

S. ter

@ P clement Daar ben ik ook wel benieuwd naar, daarbij heeft een school een voorbeeldfunctie. Is dit het idee van Avans hoe je als docent het goede voorbeeld geeft? Zo niet professioneel.

2015-04-15 09:14:13

P clement

Is iedereen die hieraan meedeed wel boven 18+, ivm het geschonken bier wat ik zie?

2015-04-14 12:58:18

Meer lezen?