Terug naar overzicht

‘Door te schilderen laat ik een stukje van mijzelf zien’

GGZ maakt met de tentoonstelling ‘The Connection’ de verbinding tussen HBO-Verpleegkunde en de psychiatrie. Het doel is om studenten en cliënten met een psychische aandoening dichter bij elkaar te brengen. Op 11 mei was de bijzondere tentoonstelling te zien op Avans in Breda.

De kunstwerken van de tentoonstelling zijn gemaakt door cliënten. Voor sommigen is het een hobby, voor anderen een manier om met hun problemen om te gaan. Beiske Vriens: ‘Door te schilderen kan ik alles van mij afzetten.’ Vriens denkt wel dat de tentoonstelling bijdraagt aan een betere verbinding tussen cliënten en studenten. ‘Het schilderij is niet wat daar voor zorgt, maar het verhaal er achter. Door te schilderen laat ik een stukje van mijzelf zien. Ik geef mij bloot voor een ander waardoor zij dichter bij kunnen komen’, aldus Beiske

Conex - website

Verbinden met studenten
Meike Grol, vierdejaarsstudent Verpleegkunde, volgt de minor GGZ Agoog. De student zat op het moment te wachten op een college toen de tentoonstelling geopend werd in het lokaal. ‘Zo ver ik weet hebben we les over dubbele diagnostiek. Maar deze expositie is heel leuk. Het is een keer wat anders dan luisteren naar een docent. Ik denk dat je niet per se door de kunst dichter bij de cliënten komt, maar vooral door het verhaal wat er achter zit. Het is goed om dat zo in beeld te brengen’, aldus Meike.

Irene Michiels, oud-Avansstudent Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, sluit zich daarbij aan. Ze heeft Borderline en is ervaringsdeskundige bij GGZ. Vanuit haar eigen problematiek heeft ze besloten om anderen te helpen. ‘Daar is veel zelfkennis voor nodig, maar je groeit erg als persoon. Je leert bovendien jezelf veel beter begrijpen’, vindt Irene. De ervaringsdeskundige vindt het goed om studenten en cliënten zo met elkaar in contact te brengen. ‘Door creatief bezig te zijn, kom je dichter bij elkaar. Je hoeft niet altijd in gesprek te gaan om elkaar te helpen.’

Connecton - website

Niet in de rol van cliënt
Docent Verpleegkunde, Koen Westen: ‘Studenten moeten dit ook in de praktijk ervaren en niet alleen door stage of door ervaringsdeskundige in de les. Ze moeten de persoon achter de psychische aandoening leren kennen. Daarnaast is het heel belangrijk om de cliënt niet altijd in de rol van cliënt te laten zitten. Hij is namelijk veel meer. Misschien is hij een vader, broer of kunstenaar.’

Punt. Of had jij nog wat?

beiske vriens

hoi hoi, ik heb genoten van alle schildrijen die er geexposeerd werden. leuk, mooi, interessant. Iedere schilder/dichter vanuit zijn eigen beleving. leuk ook om zelf geexposeerd te hebbeb bij jullie. beiske

2015-08-29 11:02:06

Meer lezen?