Terug naar overzicht

Kassa rinkelt dankzij langstudeerder

Universiteiten en hogescholen maken winst op trage studenten. Die betalen in hun uitlooptijd meer collegegeld dan ze kosten.

Wat kosten trage studenten eigenlijk? Ze maken wat langer gebruik van de bibliotheek en de scriptiebegeleiding, maar dat is kruimelwerk vergeleken bij de eerste studiejaren. Ook als studenten allang geen colleges en werkgroepen meer volgen, betalen ze het gewone collegegeld van zo’n tweeduizend euro per jaar.

In twee rapporten van het ministerie zijn de kosten en baten vergeleken van studenten die op tijd afstuderen en studenten die wat langer nodig hebben. Minister Bussemaker heeft het onderzoek naar de Tweede Kamer gestuurd.

Universiteiten verdienen het meest
Vooral universiteiten gaan er onder de streep flink op vooruit. Langzame bachelorstudenten verhogen de opbrengst met meer dan twee procent, maar de echte money makers zijn trage masterstudenten: die zorgen voor zes procent extra opbrengst. In één van de onderzochte casussen gaat het zelfs om meer dan dertien procent.

Minder winst hbo
Hogescholen boeken slechts lichte winst op hun langstudeerders. Het verschilt per vakgebied, maar door de bank genomen leveren de vertraagde hbo’ers 0,2 procent extra op. In de economie is dat 0,5 procent en in de dure kunstopleidingen spelen ze quitte.

Exclusief boetes
De berekening is exclusief de prikkels in de prestatieafspraken. Als studenten niet snel genoeg studeren, kan dat de onderwijsinstellingen – afhankelijk van hun afspraken met de minister – geld kosten. Ook kijken de onderzoekers alleen naar de jaren die een student ingeschreven staat aan één opleiding: tussentijds overstappen is buiten beschouwing gelaten.

De overheid wil graag dat studenten sneller gaan studeren. Zodra ze een baan vinden gaan ze immers belasting betalen en komen hun vaardigheden ten goede aan de economie.

Punt. Of had jij nog wat?

@ontevreden student

Zoals andere reactie ook al stelt: je betaalt voor gehele opleiding. Niet per minuut dat je onderwijs volgt. Overigens is het misschien handig om wat meer aandacht aan je Nederlands (en je opleiding) te besteden: "Avans vindT...." en "dan luidT..."

2015-05-06 11:59:37

@ontevreden student

Het klinkt inderdaad alsof je al lang niet meer naar school bent gegaan. Jouw opleiding kost een bepaald bedrag en in plaats van dat bedrag in één keer te betalen, betaal je het in vier jaar. Kortzichtige aanname dat je denkt dat je per jaar betaalt.

2015-05-06 09:10:08

ontevreden student

owja, niet te vergeten, de stageperiode, dan luid ook bij de hogeschool...KASSA.... het is inderdaad erg nuttig om collegegeld te betalen voor een periode van een half jaar waarin je 3 keer 15 minuten op school komt...........................

2015-05-04 22:59:43

ontevreden student

ik betaal al 2 jaar voor niets, avans vind het maar prima....

2015-05-04 22:58:08

Ano

gemiddeld 0,2% wordt omschreven als "de kassa rinkelt"??????

2015-05-01 14:58:41

Meer lezen?