Terug naar overzicht

Opinie: ‘Overal vechten mensen voor vrijheid’

Vrijheid is niet vanzelfsprekend betoogd docent Flip de Bok. Daar moeten we allemaal voor blijven vechten. ‘Eén idiote dwerg in het Kremlin kan zo alles overhoop halen.’

Toen ik nog thuis woonde ben ik een keer niet gaan stemmen. Dat was tijdens een Europese verkiezing en ik was 18; en het interesseerde me geen zak. Ik had er ook gewoon geen zin in. Mijn vader was toen erg boos en het waarom had hij me uitgelegd. Dat is me altijd bijgebleven. Als je terugkijkt op je leven kan een pa er toch voor zorgen dat je anders over bepaalde zaken gaat nadenken. Maar dat is achteraf. Het gevolg was wel dat ik altijd ben gaan stemmen.

Stemmen betekent vrij zijn. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er jongens van 19 jaar vanuit Amerika de oceaan overgestoken om zich te verzamelen in Engeland met als doel ons te bevrijden. En uiteindelijk vertrokken ze op ‘D-day’ vanuit Engeland; de Amerikanen, Engelsen en ook Polen om in een vreemd land te gaan vechten. Veel jongens zijn hier gesneuveld en liggen ook hier in Nederland begraven. De ouders hadden alleen een telegram gekregen en konden dus hun zonen niet begraven. Breda is bevrijd door Polen en daarom heeft Breda ook een Pools kerkhof. Als ik een Pool bij de Jumbo bij de kassa zie staan met zijn vier halve liters bier, moet ik daar ook aan denken. Eeuwenlang zijn de arme Polen de speelbal geweest van grootmachten en nu eindelijk economische vooruitgang en vrijheid.

‘We behoren nu tot een van de gelukkigste volken van de wereld’

Die soldaten zijn niet voor niets gestorven. Ze hebben Europa bevrijd van een verschrikkelijk regime. En al meer dan 70 jaar hebben we vrede en zijn we vrij. Vrij om te zeggen wat we willen. Vrij om te stemmen. Vrij zijn in wat we doen en wat we zijn. En dat alles binnen een democratie. We behoren nu tot een van de gelukkigste volken van de wereld.

Daarom herdenken we op 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Vrijheid is niet iets vanzelfsprekend. Daar moeten we allemaal voor blijven vechten en altijd bewaken dat het zo blijft. Een van de zekerheden in het leven is dat niets altijd hetzelfde blijft. Eén idiote dwerg in het Kremlin kan zo alles overhoop halen. Eén verkiezing in Europa met een foute winnaar kan zorgen dat ook binnen een democratisch Europa zaken uit de hand lopen. Overal vechten mensen voor vrijheid. Ieder op hun eigen manier.

‘Omdat ze vrouw zijn’

Elke 22 minuten wordt er in India een vrouw verkracht. Vrouwen en ook mannen komen in opstand. In India verschijnen regelmatig berichten in de media van vrouwen die het slachtoffer zijn geworden van groepsverkrachtingen.
Alleen omdat ze vrouw zijn.

‘Omdat ze homoseksueel zijn’

In Raqqa, de zelfverklaarde hoofdstad van Islamitische Staat worden homo’s van een hoge toren gegooid. Als ze dan daar beneden liggen met geen enkel heel bot nog in hun lichaam, worden ze door de verzamelde menigte gestenigd.
Alleen omdat ze gay zijn.

‘Omdat ze hun mening geven’

Teheran wil twee vooraanstaande Iraanse bloggers en activisten voor het recht op vrije meningsuiting, Hossein Ronaqi Maleki en Hossein Derakhshan, ter dood veroordelen.
Alleen omdat ze hun mening geven via Twitter en een blog.

‘Omdat hun mening afwijkt’

In Moskou werd de bekende Russische oppositiepoliticus Boris Nemtsov neergeschoten. Niemand weet wie de trekker overhaalde, maar volgens een andere oppositieleider Gary Kasparov is dit het gevolg van het ‘haatklimaat’ in de Russische politiek. Boris Nemtsov werd vlakbij het Kremlin doodgeschoten.
Alleen omdat hij een afwijkende mening had.

‘Omdat ze onderwijs willen volgen’

Malala Yousefzai, een 17 jarig meisje uit Pakistan, kreeg de nobelprijs voor de vrede. Ze overleefde een kogel  door haar hoofd.
Alleen omdat ze als meisje onderwijs wilde volgen.

Vier Bevrijdingsdag zoals het hoort; op een plein en samen. ‘Get drunk and have fun.’ Vier de vrijheid met een koud pilsje in je hand en proost. Proost dit jaar eens op de vrijheid.

Flip de Bok, docent bij de Academie voor Algemeen en Financieel Management in Breda.

Punt. Of had jij nog wat?

RzzRBladez

De oud directeur van de NS en verzetsstrijder dhr. Giesburger stond regelmatig in contact met London, als hij vroeg wat er moest gebeuren met de deportaties, luidde het antwoord altijd: "niets! Doorgaan. ~1953 de Parlementaire Enquêtecommisie

2015-05-05 21:35:11

RzzRbladez

Dat liep zo gesmeerd dat Adolf Eichmann de Nederlandse Jodendeportatie een genot voor het oog heeft genoemd. ~Leidsch Dagblad 10 november 1998

2015-05-05 21:26:31

RzzRBladez

Jongeren weten in Nederland alles van de spoorwegstaking in 1944. Ze weten niet dat het spoorweg personeel in de jaren '41 '43 zonder protest meewrkten aan de deportatie van honderdduizend joden.

2015-05-05 21:23:34

Meer lezen?