Terug naar overzicht

Student verkozen tot voorzitter academieraad

Het komt niet of nauwelijks voor op Avans: een student die een academieraad voorzit. Rob van Raaij, derdejaarsstudent Bedrijfskundige Informatica, is zo’n zeldzaamheid. Hij werd na de afgelopen verkiezingen unaniem verkozen tot de nieuwe voorzitter van de academieraad van AI&I, de Academie voor Industrie en Informatica in Den Bosch.

Waarom besloot je een gooi te doen naar het voorzitterschap?
‘Ik zat al ruim twee jaar in de academieraad toen mijn voorganger aan me vroeg of ik misschien voorzitter wilde worden. Het leek hem een goed idee en mij leek het ook wel wat. Ik ben ambitieus en vind het leuk om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Het is goed om de lat voor jezelf steeds hoger te leggen. Ook wil ik graag de bestuurskant wat meer onder de knie krijgen. Gelukkig vond de directeur van AI&I het prima dat ik me verkiesbaar stelde. Hij moest alleen even nagaan of het wel mocht: een student als voorzitter.’

Wat wil je als voorzitter bereiken?
‘Het is mijn voornaamste doel om de bekendheid van de academieraad te vergroten. Ik hoop er weer wat nieuw leven in te blazen. Nu tonen maar weinig studenten interesse en dat komt deels door onwetendheid. Het is dat ik ooit een docent heb gehad die in de academieraad zat en erover vertelde, anders had ik niet eens van het bestaan van de raad af geweten. Helaas tonen andere docenten maar weinig belangstelling. Afgelopen verkiezing stelde slechts één docent zich kandidaat voor een plek in onze raad. Terwijl het zo interessant is om een kijkje te nemen achter de schermen van je academie. En medezeggenschap is heel belangrijk!’

Meer bekendheid, hoe pak je dat aan?
‘Ik ben benieuwd naar het reilen en zeilen binnen andere academieraden en wil dus eerst gaan kijken hoe zij hun bekendheid vergroten. Daarnaast wil ik tijdens de intro van het nieuwe schooljaar laten zien dat we er zijn en duidelijk maken wat we doen. Want dat is de eerste stap: zeggen dat je er bent. Zodat docenten en studenten ons kunnen benaderen, mochten ze problemen ervaren.’

Hoe reageren je medestudenten op je voorzitterschap?
‘Niet veel mensen zijn er nog van op de hoogte. De studenten die het wel vernomen hebben, vinden het wel grappig. Docenten weten nog niet echt dat ik de nieuwe voorzitter ben, denk ik.’

Je bent nu derdejaars. Hoe zie jij je toekomst?
‘Ik heb nog geen vastomlijnd vijfjarenplan maar ik ga waarschijnlijk nog een master doen na mijn opleiding op Avans. Ik denk aan datamanagement in Tilburg of Nijmegen. Daarna zie ik wel weer verder. Ik richt me nu op mijn opleiding en op het voorzitterschap. Ik neem dat heel serieus. Voorzitter zijn is geen hobbyproject voor me. Ik wil er echt iets van maken!’

Punt. Of had jij nog wat?

Rick

@mistermvr. Ik vind het niet raar dat het mag en ook zeker niet raar dat de directeur ermee instemt. Ik vind het een mooie kans voor een student om zich te bewijzen als voorzitter van de academieraad. Rob is ook niet voor niets unaniem verkozen.

2015-05-13 21:51:07

Sjon Hompieatompie

Leuk om iemand met ambitie in de academieraad te hebben.

2015-05-13 21:46:18

Arwen

Dit is zeker geen vreemd principe, ik geloof dat dit de derde studentvoorzitter van een academieraad op AVANS is. Dit mag best meer gepromoot worden! Studenten kunnen prima voorzitter zijn, als ze het maar serieus aanpakken. Ps. Dank je Paul!

2015-05-13 17:04:24

mister mvr

1 voorbeeld zegt weinig, je hebt altijd de extreme uitblinkers, maar dan weet ik niet of het een situatie is die je moet willen

2015-05-12 19:47:05

Paul Veroude

Ik denk dat het goed is dat een student voorzitter kan worden. Op de kunstacademie hebben we jaren een student als voorzitter gehad en dat ging heel goed. Dus laat maar komen!

2015-05-12 16:25:17

mister mvr

raar dat dit mag. en ook raar dat de directeur hier mee instemd

2015-05-11 16:20:30

Meer lezen?