Terug naar overzicht

The Iceman: ‘Geluk en gezondheid bepalen we zelf’

Wim Hof, ook wel ‘The Iceman’ genoemd, heeft vele wereldrecords op zijn naam staan. Hij liep op blote voeten een halve marathon in het ijskoude Lapland, beklimt regelmatig bergen in een korte broek en staat rustig een kleine twee uur tot aan zijn nek toe in een bak met ijsklontjes. En dat alles door meditatie en ademhalingsoefeningen. Avans Flow nodigde hem uit voor een lezing.

De excentrieke Hof, die zijn lezing opent met een lied in het Swahili, zette nog niet zo lang geleden de medische wereld op zijn kop. In samenwerking met het Radboud ziekenhuis in Nijmegen bewees hij dat de mens zijn autonome zenuwstelsel kan beïnvloeden, iets dat voorheen onmogelijk werd geacht. ‘Ik ben geen wetenschapper, ik studeerde aan de Lagere Technische School’, aldus Wim Hof. ‘Ik heb mijn kennis niet uit schoolboeken, maar daar staat het inmiddels wel in.’

Kutkou
Waar Wim Hof zijn inzichten dan wel vandaan heeft gehaald? Hij lacht. ‘Uit de kou. Uit die vieze, vuile kutkou.’ En volgens de beste man kan iedereen wat hij kan. ‘Ik ben geen superhuman, niet de uitzondering die de regel bevestigt.’

Hij vervolgt: ‘Er zit zoveel kracht in ons lichaam maar we kunnen er niet meer bij. De mens is afhankelijk geworden van medicijnen terwijl Moeder Natuur ons alles heeft gegeven om goed te kunnen functioneren. Daar moeten we middels ademhaling en meditatie naar terug. Geluk, kracht en gezondheid kunnen we zelf bepalen. Big time.’

Oefeningen
‘Genoeg geluld!’, roept hij plotseling. Het is tijd voor een ademhalingsoefening. Volgens Hof ademt de mens te oppervlakkig en benut daardoor niet zijn of haar werkelijke vermogen. Hij doet het voor: diep inademen en vervolgens bijna alle ingeademde lucht uitademen. En dat een keer of twintig, snel achter elkaar. ‘Je doet het goed als je hoofd licht wordt en je lichaam loom.’

Volgens Hof komt er door deze techniek veel zuurstof vrij die direct naar de cellen in het lichaam stroomt, waarbij ‘de lucht verdwijnt uit de longen’. De oefening maakt dat het publiek ruim twee minuten geen adem hoeft te halen. ‘We zijn nu alkalisch, niet langer verzuurd. Hiermee brengen we ons lichaam terug naar zijn natuurlijke staat.’

Geluk
Begrijpen is voelen, volgens Hof. Hij eindigt zijn lezing dan ook met een pleidooi voor spiritualiteit. ‘Laten we ons ontdoen van oude denkbeelden en gedachtenpatronen. It is time to make sense again. Terug naar de natuur. Terug naar geluk.’

Voor meer informatie over Wim Hof, zie hier.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?