Terug naar overzicht

‘Verwacht van flexibel personeel niet teveel betrokkenheid’

Door de economische crisis is er veel veranderd op de arbeidsmarkt. Maar we kruipen langzaam uit het dal, de werkloosheid daalt. Woensdagavond 20 mei geeft Willem de Lange tijdens de Avans Academielezing inzicht in de arbeidsmarkt en de toekomst daarvan.

Enige jaren geleden dachten we nog dat we nu een zeer krappe arbeidsmarkt zouden hebben. De economische crisis heeft de situatie drastisch veranderd. Er is nog altijd een grote werkloosheid. Gelukkig dient zich herstel aan, maar vooral voor ouderen is het perspectief op werk slecht. Daarnaast zien we dat de banen die nu worden gecreëerd, vooral op een flexibele manier worden ingevuld. Willem de Lange, lector human resource management, laat zien welke veranderingen de arbeidsmarkt laat zien.

Flexibiliteit
‘De belangrijkste verandering is op dit moment de flexibilisering. Dat is normaal in het begin van economisch herstel maar de mate waarin dit nu gebeurt is exceptioneel’, aldus De Lange. Als werknemer moet je steeds flexibeler zijn. Het aantal mensen met een vast contract neemt steeds verder af, het aantal zzp’ers stijgt. Deeltijdarbeid neemt toe en een negen tot vijf mentaliteit wordt steeds minder geaccepteerd. Kortom de arbeidsmarkt veranderd.

De Lange: ‘Ik verwacht dat de flexibiliseringsgolf, zoals het werken met zzp’ers, zal omslaan en dat werkgevers weer meer oog krijgen voor de noodzaak van binden en boeien met een contract. De belangrijkste reden is dat de betrokkenheid van medewerkers van groot belang is voor het bedrijf. Verwacht van flexibel personeel niet teveel betrokkenheid.’

Toekomst
Als gevolg van de automatisering verdwijnen er niet alleen banen voor lager opgeleiden, maar ook voor middenbanen. ‘Onlangs was ik op Eindhoven Airport, waar ik incheckte zonder dat er nog een baliemedewerker aan te pas kwam. Bij banken en verzekeringsmaatschappijen is dat al langer gaande. Het zal nog veel meer beroepsgroepen treffen’, aldus De Lange.

Toch wil dit niet meteen zeggen dat je als hoger opgeleide beter aan een baan komt. ‘Ik zou tegen net-afgestudeerden willen zeggen: fijn dat je jouw hbo-diploma hebt gehaald, gefeliciteerd daarmee. Maar realiseer je dat je hiermee niet klaar bent. Het is de eerste stap. De kennis die je nu hebt opgedaan veroudert razendsnel. Je zult je hele leven hard moeten werken om waardevol te blijven op de arbeidsmarkt. Daarvoor ben je zelf verantwoordelijk. Maar zie dat als een uitdaging!’

Benieuwd wat deze uitdaging voor jou betekent? De Academielezing wordt op 20 mei georganiseerd op de Hogeschoollaan in Breda. Inschrijven is gratis. Aanmelden kan hier.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?