Terug naar overzicht

Aantal vwo’ers op hogescholen bijna gehalveerd

Vooral in de grote steden kiezen vwo’ers liever voor de universiteit dan voor de hogeschool. Tot ergernis van minister Bussemaker worden vwo’ers een zeldzaamheid in het hbo.

‘Wat mij stoort, is dat iedereen alleen maar hogerop wil’, zei minister Bussemaker dit weekend in de Volkskrant. Vwo’ers zouden volgens haar vaker moeten overwegen naar het hbo te gaan, als ze daar beter op hun plaats zijn.

Grote steden
Het probleem blijkt vooral in de grote steden te zitten. Daar kiezen vwo’ers liever voor de universiteit. In Amsterdam begint bijvoorbeeld maar 7 procent aan een hbo-opleiding en in Utrecht 8 procent.

hbo-vwo-grafiek
© HOP. Bron: Dienst Uitvoering Onderwijs.

Het gaat hier overigens om vwo’ers die meteen na hun eindexamen doorstuderen. We zien niet wie eerst gaat reizen en ook niet wie er na een jaartje aan de universiteit alsnog naar het hbo vertrekt.

Waarom de vwo’ers in de grote steden liever naar de universiteit gaan? Dat is gissen. Misschien is die drang van ‘hogerop willen’ in de grote steden sterker dan elders. Het zou hier en daar ook aan de reputatie van de hogescholen kunnen liggen.

Lokken
Om de vwo’ers naar het hbo te lokken zouden hogescholen (in samenwerking met universiteiten) ervoor moeten zorgen dat het hoger beroepsonderwijs weer aantrekkelijker wordt voor vwo’ers, meent minister Bussemaker.

Wie weet helpt dat. Vwo’ers hebben inderdaad bovengemiddeld veel interesse in opleidingen die uniek zijn voor het hbo. Ze kiezen minder vaak dan havisten voor economische en sociaal-agogische opleidingen, maar juist veel vaker voor kunst: wie aan het conservatorium, de toneelschool of de kunstacademie wil studeren, kan immers alleen in het hbo terecht.

hbo-vwo-2-grafiek
© HOP. Bron: Vereniging Hogescholen.

Specifieke hbo-varianten
Uit deze taartdiagrammen blijkt dat vwo’ers ook iets vaker hun oog laten vallen op techniek, gezondheidszorg en onderwijs, waarvan zeer specifieke hbo-varianten bestaan. Misschien heeft Bussemaker gelijk en is er behoefte aan een gecombineerde mode-academie annex universitaire business school, zoals er eerder al behoefte bleek aan een academische pabo.

Overigens is het aandeel vwo’ers aan de hogescholen inderdaad bijna gehalveerd van 15 naar 8 procent. In 1998 begonnen bijna tienduizend vwo’ers aan een hbo-opleiding. Nu zijn het er nog geen achtduizend, terwijl het totale aantal studenten juist sterk is gegroeid.

hbo-vwo-3-grafiek
© HOP. Bron: Vereniging Hogescholen. Eerstejaars in hbo.
Zonder buitenlandse studenten en studenten die al hoger onderwijs hebben gevolgd.

Punt. Of had jij nog wat?

RK

Het is toch nou juist goed als je het hogerop wil proberen.... Dus de minister stimuleert studeren nou juist niet.

2015-06-18 10:11:55

Peter

Ik heb zelf HAVO gedaan en VWO erna. De reden was dat ik academisch opgeleid wilde worden en veel te nieuwsgierig was als persoon om vooral competentie gericht te leren. Ik wilde zelf een verschijnsel kunnen onderzoeken!

2015-06-09 22:34:44

BB

En jij hebt helemaal gelijk, ik keek naar de URL (waar wél 'aandeel' staat.. o_0)

2015-06-09 16:37:55

Jan

@BB Jij hebt de titel niet gelezen!

2015-06-09 15:48:39

BB

Het *aandeel* is gehalveerd staat er :) Niet het *aantal*. Aandeel wil hier zeggen het percentage.

2015-06-09 15:03:34

rn

"In 1998 begonnen bijna tienduizend vwo’ers aan een hbo-opleiding. Nu zijn het er nog geen achtduizend(....)" dus tienduizend gedeeld door 2 is achtduizend?

2015-06-09 13:07:16

Tim

Gehalveerd? Ik zie dat het aantal havisten met bijna 50% is toegenomen, maar het aantal vwo'ers dat hbo is gaan doen is zeker niet gehalveerd. Per klas zullen er misschien de helft minder vwo'ers zitten. 1 variabele ontbreekt, de hoeveelheid studente

2015-06-09 10:41:19

W*m

VWO ers die HBO doen zijn lui... en voellen zich veel te goed om in een klas te zitten met HAVO en MBO en daarbij titels zijn t zelfde... Basc etct..

2015-06-09 10:27:11

BB

Het lijkt mij logisch dat als je eerst 6 jaar VWO hebt gedaan, je ook zorgt dat je profijt hebt van die 6 jaar en je niet HBO gaat doen wat je ook had kunnen bereiken met een HAVO vooropleiding. Wat was dan het nut van het volgen van VWO?

2015-06-09 09:41:57

Meer lezen?