Terug naar overzicht

Avanslector verwacht binnen een jaar nieuwe economische crisis

Boos zijn op banken, verzekeraars en pensioenfondsen is niet genoeg. Avanslector Marleen Janssen Groesbeek vindt dat consumenten en het midden- en kleinbedrijf zich activistischer moeten opstellen ten opzichte van de partijen die ons geld beleggen. ‘We moeten weten wat er gebeurt met ons geld.’

Je herkent het vast wel, zo’n typisch Nederlands verjaardagsfeest waar iedereen kritiek levert op ‘die graaiers bij de bank’. Na het ontstaan van de kredietcrisis waren veel mensen boos op de banken. ‘Maar we hebben ons zelf in de penarie gebracht’, stelt Marleen Janssen Groesbeek lector Sustainable Finance & Accounting bij Avans. ‘Niemand durfde kritiek te leveren, te vragen wat er nu eigenlijk met ons geld gebeurde. Waar het in geïnvesteerd werd. We waren bang voor de antwoorden.’

Boosheid omzetten in actie
Janssen Groesbeek vindt dat het tijd is dat consumenten en het mkb zich activistischer gaan opstellen. Daarover gaat ook haar lectorale rede op 12 juni. ‘We moeten ons veel bewuster zijn van wat er met ons geld gebeurt. De boosheid omzetten in actie.’ Een voorbeeld daarvan is de recente druk op pensioenfonds ABP om te stoppen met het beleggen in fossiele brandstoffen. ‘Social media maakt het veel makkelijker om activistisch te zijn, maar je kunt ook gewoon een mail naar je bank of verzekeringsinstantie sturen en vragen om opheldering.’

Is het niet zo dat die boosheid weer verdwijnt nu het beter gaat met de economie?
‘Ik ben bang dat we binnen een jaar weer in de volgende crisis zitten. We zijn nu op de aandelenmarkt de volgende luchtbel aan het creëren. Als consument of mkb moet je geen grote schulden aangaan. Niet vertrouwen op de het internationale geldsysteem. Dat staat echt opnieuw op imploderen.’

Maar is er dan een alternatief voor dat soort financiering?
‘Jazeker, die zijn er. Met het lectoraat wil ik onderzoek doen naar andere vormen van kredietverlening voor het mkb. Dat moet zich niet langer afwachtend opstellen ten op zichte van banken in de hoop dat ze een lening krijgen. Crowdfunding bijvoorbeeld is een heel goed alternatief dat de regionale betrokkenheid vergroot.’

De lectorale rede van Marleen Janssen Groesbeek op 12 juni begint om 14.30 uur bij Avans in Breda. Aanmelden kan hier.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?