Terug naar overzicht

Binnenkort twee solarboten Avans?

Na de prima prestaties van de Avanssoleil tijdens de Eneco Zonnebootrace afgelopen maand, zit het studententeam rondom de zonneboot niet stil. In 2020 willen ze met twee boten varen in twee verschillende klasses. ‘Willen we echt doorontwikkelen dan is er meer technische expertise nodig.’

Roland Visser, student Technische Bedrijfskunde in Tilburg en projectleider van het nieuwe team rondom de AvansSoleil is meteen na de race in Friesland op 15 mei begonnen met het schetsen van een ambitieus vijfjarenplan voor het Solar MariTeam van Avans. ‘Je kijkt wat rond tijdens zo’n race, ziet de boten van andere deelnemers en dat brengt je op ideeën. Omdat we nu zo’n enthousiaste groep studenten hebben wilde ik daarmee snel doorpakken naar de toekomst.’

Topklasse
Naast de huidige boot of een betere versie daarvan die meedoet aan de wedstrijden in de A-klasse zou Roland ook graag een Avansboot zien die meedoet in de topklasse. ‘Die klasse is minder strikt als het gaat om het gebruik van techniek en onderdelen. Zo mag je daar zonnepanelen naar eigen keuze gebruiken. Dat is interessant voor Avans omdat we een lectoraat hebben dat is juist bezighoudt met de verbetering van de techniek voor zonnepanelen.’

Onder meer Clafis komt uit in de topklasse. ‘Dat is echt hightech waarmee zij varen. Ze beschikken over een enorm budget, worden gesponsord door een miljonair. Winnen in die klasse is te hoog gegrepen voor Avans, denk ik, maar vanuit ontwikkelingsperspectief is de topklasse wel interessant.’

Meer expertise
Een ding staat voor de projectleider vast, wil Avans de komende jaren werk maken van de solarboot dan moet er meer technische expertise komen. ‘We kunnen de huidige boot stukje bij beetje verbeteren. Maar dat zullen kleine stapjes blijven. Het ontbreekt aan de kennis om boten te maken. Daarom willen we binnenkort het gesprek aangaan met schepenfabrikant Wärtsilä in Drunen. Avans heeft daar al samenwerkingsverbanden mee op terreinen als Offshore en ik denk dat dit bedrijf de Avanssoleil serieus verder kan helpen.’

De termijn van Roland als projectleider van het Solar MariTeam loopt eind juni af. Dan geeft hij het stokje over aan een andere student die leiding zal geven over een nieuwe groep studenten van diverse opleidingen. ‘Maar zijdelings wil ik zeker betrokken blijven.’

Veel meer over AvansSoleil lees je in het dossier.

Punt. Of had jij nog wat?

Ingrid Bergman

Zeker ook interessant om eens te bekijken in het kader van duurzaamheid en solarboten: www.happyenergy.com.

2015-06-12 09:39:07

Meer lezen?