Terug naar overzicht

CSI op de Hogeschoollaan

CSI - max
De gang achter de kantine in de Hogeschoollaan is veranderd in een crime scene. Studenten van de opleiding Forensisch Laboratoriumonderzoek zoeken naar sporen om ze vervolgens met een microscoop te onderzoeken. Het is onderdeel van een project voor tweedejaars.

Milou Hekkens, tweedejaarsstudent Forensisch Laboratoriumonderzoek Breda, doet haar mondkapje even af om wat frisse lucht te krijgen. De student is volledig gekleed in een wit pak, mondkapje, beschermende plastichoesjes over de schoenen en latex handschoenen. ‘Het is echt heel erg warm in deze pakken. Het is wel leuk om een keer niet in het laboratorium te staan’, aldus Milou. De student legt uit dat zij niet op zoek zijn naar de dader. ‘Het is de bedoeling dat we objectief onderzoek doen. Wij zullen nooit een dader aanwijzen. Dat is namelijk de taak van de rechter. Wij zorgen gewoon voor een overzicht van de crime scene en brengen de bevindingen in kaart.’

CSIsite - max

Project
In tien weken tijd onderzoeken de studenten een crime scene. Dat begint met sporenonderzoek en eindigt met het gerechtelijke rapport. Milou Hekhuizen is docent Forensisch Laboratoriumonderzoek in Breda. Ze legt uit dat de gang in de Hogeschoollaan gebruikt wordt omdat de Lovensdijkstraat verbouwd wordt. Daarom hebben ze een moord in scène gezet op de Hogeschoollaan waar de studenten sporenonderzoek kunnen doen zonder het gebruik van een laboratorium. Hekhuizen: ‘De plaats delict is in samenwerking met de technische recherche opgezet. Daardoor krijgen de studenten een aardig beeld van het werkveld.’

CSIsite2 - max

Alles komt samen
Wat de studenten de afgelopen twee jaar hebben geleerd, komt nu samen op de plaats delict. De sporen die verzameld zijn met het sporenonderzoek worden later onderzocht met een microscoop. Daarna moeten ze nog een case- rapport schrijven waarin zij de bevindingen noteren van het misdrijf. Die worden vervolgens voorgelegd aan de rechtbank. ‘De bevindingen van de studenten zijn niet goed of fout. Het is een interpretatie. De bedoeling is dat ze via ons scenario ontdekken wat er ongeveer gebeurd is’, aldus Hekhuizen. De docent geeft aan dat de studenten er best goed in zijn en vooral erg gemotiveerd zijn. ‘Je hoort ze speculeren over de moord, ze zijn echt over de crime scene aan het nadenken en dat is de bedoeling van dit project.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?