Terug naar overzicht

Kunststudent volgt Britse toiletjuffrouw in uitgaansleven

Met de populaire tv-series Geordie Shore en The Valleys krijgen wij in Nederland een beeld van het uitgaansleven in Groot-Brittannië. Ook Esmee Sherlock, student aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving|St.Joost in Breda, dook in de Britse stapwereld en maakte voor haar afstudeerproject de fotoserie ‘Are you okay, little girl?’

Esmee Sherlock

Op de foto’s van Esmee is een vrouw te zien. Op haar website schrijft ze: ‘De vrouw heet Mercy, de toiletjuffrouw van een nachtclub in Yorkshire. Ze is een alleenstaande moeder van twee kinderen en woont in een achterstandswijk in Leeds. Niet alleen is ze moeder voor haar twee kinderen, ook in de nachtclub komt die rol van pas. De meiden die het toilet bezoeken vinden steun en advies bij haar.’

Esmee Sherlock

Te fucking koud
Esmee ontmoette Mercy toen ze een avond uitging met haar neef en zijn vrienden in het Engelse Harrogate. Dat vertelt ze in een interview aan HP/de Tijd. ‘Vrouwen moesten een rok of jurk en hakken dragen om toegelaten te worden in de club. Het was winter, dus veel te fucking koud voor blote benen.’

Esmee Sherlock

Ze gaat verder: ‘In de club boden allemaal mannen me drankjes aan en ze wilden met me dansen. Ik werd als een exotische prooi gezien, die makkelijk is binnen te halen. Mooi niet. Toen een jongen te dichtbij kwam en me probeerde te zoenen, rende ik naar het meisjestoilet om bij zinnen te komen.’ Daar hoorde Esmee de woorden: ‘Are you okay, little girl?’ Het was Mercy, de toiletjuffrouw.

Esmee Sherlock

Dronken meiden
‘Mercy heeft inmiddels ‘vaste klanten’ die, voordat ze de dansvloer op gaan, eerst haar om de nek vliegen. Later op de avond zijn de meiden zo dronken dat ze zelfs verzorging nodig hebben: ze balanceren op hun hakken, hun kleren worden door Mercy rechtgetrokken en als ze zich niet lekker voelen staat zij voor hen klaar. Zo’n nacht is hectisch, wanneer zij thuiskomt van haar werk kan ze niet rusten, aangezien haar kinderen wakker worden en er een nieuwe dag voor hen start.’

Esmee Sherlock

‘Ik was van meet af aan zo gefascineerd door Mercy, dat ik besloot haar leven vast te gaan leggen. In één jaar ben ik vier keer naar Engeland gevlogen om Mercy te portretteren.’

Het werk van Esmee en alle andere vierdejaarsstudenten van AKV|St.Joost is vanaf 4 juli t/m 8 juli te zien bij de AKV-locaties in Breda en Den Bosch.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?