Terug naar overzicht

Minder controle hoger onderwijs? ‘Overwinning voor de bestuurder’

Het plan van PvdA-minister Bussemaker voor minder controle in het hoger onderwijs kan niet rekenen op goedkeuring van coalitiepartner VVD. ‘Dit is een overwinning voor de bestuurder, niet voor de student’, reageert Kamerlid Pieter Duisenberg.

Zes hogescholen en zes universiteiten mogen in de komende jaren een ‘instellingsaccreditatie’ aanvragen, kondigde onderwijsminister Bussemaker gisteren aan. Als de instellingen aantonen dat ze hun eigen onderwijs regelmatig kritisch tegen het licht houden, krijgen ze jarenlang geen keurmeesters van buiten meer op bezoek.

VVD: minister loopt te hard van stapel
De VVD wil altijd minder regels, reageert Kamerlid Pieter Duisenberg, maar in dit geval loopt de minister te hard van stapel. Examencommissies zijn niet altijd op orde en nog steeds krijgt menig opleiding een herstelperiode opgelegd. ‘We voeren de discussie dus verkeerd om’, aldus Duisenberg. ‘Eerst moet de kwaliteit honderd procent op orde zijn, daarna kunnen we de teugels laten vieren. Dit plan van de minister is een overwinning voor onderwijsbestuurders, maar niet voor de student.’

PvdA: meer medezeggenschap
Zijn collega van de PvdA daarentegen is lovend. Kamerlid Mohammed Mohandis: ‘Ik ondersteun de richting die de minister opgaat. We moeten natuurlijk altijd waakzaam blijven, maar laten we nu niet de “maar” de overhand geven.” Wel hamert hij op meer medezeggenschap voor studenten als de plannen doorgaan. “Dat gaat hand in hand. Ik pleit er al langer voor om de opleidingscommissies meer macht te geven.’

D66: meer verantwoording richting studenten en docenten
Daar is oppositiepartij D66 het van harte mee eens: ‘We moeten toe naar verantwoording richting de mensen waar het om gaat: de studenten en docenten’, aldus Kamerlid Paul van Meenen. Bovendien zou de onvrede van de VVD een aanwijzing zijn dat het de goede kant op gaat. ‘Die partij is in alle staten, dat is meestal een goed teken. Soms herken je de juiste weg aan je tegenliggers.’

CDA: administratieve lasten moeten verminderd worden
Het CDA lijkt nog enthousiaster. ‘Ik ben blij dat de minister inziet dat de administratieve lasten verminderd moeten worden’, aldus Kamerlid Michel Rog. ‘Dit is een buitengewoon belangrijk experiment. Maar waarom zo’n kleine pilot, en waarom pas in 2017? Ik vraag me af of dat wel recht doet aan de urgentie.’

SP: meer inspraak
En dan blijkt de SP ineens de grootste medestander van de VVD. SP-Kamerlid Jasper van Dijk: ‘Natuurlijk moeten we af van wantrouwen en bureaucratie in het onderwijs, maar de minister doet dit nu in de verkeerde volgorde. Het is te makkelijk om zomaar de accreditatie uit te kleden. Dat moet gepaard gaan met meer inspraak voor studenten en docenten.’

Ook studenten reageren verdeeld. Het Interstedelijk Studenten Overleg heeft geen problemen met het experiment zolang de medezeggenschap meer macht krijgt. De Landelijke Studenten Vakbond heeft er geen goed woord voor over: instellingsaccreditatie zou de kwaliteit van opleidingen niet kunnen garanderen.

Punt. Of had jij nog wat?

BB

"Bovendien zou de onvrede van de VVD een aanwijzing zijn dat het de goede kant op gaat." Wat een argument zeg. Ik kan me vinden in alle standpunten die hier genoemd worden. Helaas is de enige manier om uit te vinden of die werkt, om het te proberen!

2015-06-03 09:15:47

Meer lezen?