Terug naar overzicht

Mr. Blackboard gaat met pensioen

IVAC - max

Hij wordt Mr. Blackboard genoemd, bedacht de naam Xplora en stond aan het begin van het internetnetwerk binnen Avans. Bert Frissen zwaait na zesentwintig jaar Avans af om met pensioen te gaan. ‘Ik ga niet opeens diepzeeduiken of bergbeklimmen.’

bertZesentwintig jaar geleden maakten studenten en docenten nog bijna geen gebruik van computers, laat staan dat er internet was. Er is sindsdien veel veranderd, zonder internet kunnen we niet meer. Bert Frissen heeft aan de wieg gestaan van de eerste versies van centrale informatiesystemen én het hogeschool netwerk.

ICT bestond nog niet
‘Ik werd in 1989 aangenomen bij Hogeschool West-Brabant aan de Lovensdijkstraat. Ik moest informatievoorzieningen gaan automatiseren. In die tijd was er een programma om financiën in bij te houden en er was een uitleensysteem in de bibliotheek. Ik werd eigenlijk als ICT-er aangenomen, terwijl de term ICT nog ontwikkeld moest worden.’

Toen Bert begon, had hij nog geen ICT-collega’s om zich heen. ‘Het College van Bestuur wilde een nieuw financieel systeem, een systeem voor studentgegevens én een systeem voor de personeelsadministratie.’ Hij legde zijn plannen vast in een beleidsplan, dat direct werd goedgekeurd. ‘Ik ben toen gaan headhunten binnen de hogeschool en heb een zestal mensen bij elkaar gebracht om me te helpen de plannen te realiseren.’

De dienst IVAC
De groep kwam bekend te staan als dienst IVAC, Informatie Voorziening Automatisering en dataCommunicatie. Van de zeven mensen die met IVAC begonnen, werken er nog zes bij Avans. ‘Het heeft even geduurd voordat mensen ons belang inzagen. We hebben ons echt in moeten vechten en ook regelmatig om geld moeten bedelen.’

In de eerste tien jaar van zijn carrière bij Avans zette Bert samen met zijn collega’s van het IVAC verschillende netwerken op binnen school. Toen de Hogeschool Breda en Hogeschool ’s-Hertogenbosch met elkaar fuseerden moest alles op alles gezet worden om de systemen op elkaar aan te laten sluiten. ‘Het lijkt nu heel simpel, maar dat was het niet. Alles stond in de kinderschoenen.’

‘Over vijftien jaar werkt het nog steeds’
In 2000 besloot Bert zich op een nieuw project te storten: Blackboard. ‘Er staan nu ruim 20.000 cursussen en twee miljoen documenten op Blackboard. Alles functioneert goed. Daar ben ik trots op. Er is altijd ruimte voor verbetering, maar Blackboard gaat het zeker vijftien jaar volhouden.’

In de loop van de jaren heeft Bert de technologie zien ontwikkelen. Van nauwelijks computers, tot overal vaste computers, van een klein netwerk, tot een netwerk dat bijna explodeert door alle devices die studenten en medewerkers gebruiken. ‘Je kunt op elke plek beeld en geluid raadplegen. Iedereen kan zijn eigen digitale werkomgeving, sociale omgeving en leeromgeving creëren. Moest je daar vroeger dure apparatuur voor lenen, nu beschikt iedereen daar over.’

‘Hier kan niemand tegen op’
Bert heeft ook een creatieve geest. Vlak voor Xplora geopend zou worden, was de naam Explora bedacht. Maar wie Avansexplora aan elkaar ziet staan, denkt misschien niet meteen aan een leercentrum. ‘Ik ben wat gaan krabbelen en als snel kwam daar Xplora uit. Later werd er een wedstrijd uitgeroepen. Wie kan de beste slogan verzinnen? Ik ben toen een dagje gaan zitten om van alles te bedenken en ik kwam op het idee: You Learn, We Support. Ik dacht: hier kan niemand tegen op. En dat bleek ook zo te zijn. Ik heb een etentje gewonnen.’

Een talent voor aquarelleren
Op het moment is Bert afscheid aan het nemen van zijn werkzaamheden en zijn collega’s. ‘Ik ga niet opeens diepzeeduiken of bergbeklimmen. Ik ben ook niet van plan om een klusboer van Avans te worden. Dat schiet niet op, er zijn prima jonge collega’s. Ik ga meer met pen, potlood en penseel doen. Er is mij ooit verteld dat ik een talent heb voor aquarelleren. Ik wil ook meer gaan vissen met mijn broer en natuurlijk blijven drummen.’

30 juni is het officiële afscheid van Bert, maar helemaal afscheid hoeft Avans niet te nemen. Hij zal nog steeds te zien zijn in de door hem opgerichte band Xplora Rockin Rebels, waarin hij achter de drums zit. ‘Ik stop niet opeens met leuke dingen doen.’

Punt. Of had jij nog wat?

willeke

Bert, je was een zeer fijne collega, ook al werkten we niet bij dezelfde werkgever, toch was je voor mij een collega plus. In 2001 leerden we elkaar in Amerika kennen en die kennismaking groeide uit tot een bijzonder en waardevol contact. Dank!

2015-06-30 09:39:42

Ab Kroon

Leuk artikel, Go Bert!!!!! ;-)

2015-06-25 13:43:36

Michael

Mooi om te zien hoe deze man zich al die jaren heeft ingezet voor Avans. Geniet van je pensioen.

2015-06-23 10:20:23

Meer lezen?