Terug naar overzicht

Column: Ouderejaarswijsheden

Met deze column sluit ik mijn Avans-tijd af. Aangezien reflecteren onderdeel is van mijn afstudeerzitting, lijkt dit schrijfsel me een goede voorbereiding.

‘Waar denk je aan het einde van je studietijd op terug te kijken?’ Een onmogelijke vraag om te beantwoorden en als ouderejaars weet ik alleen wat ik níét geantwoord zou hebben. Ik zou nooit hebben geantwoord dat ik twee jaar lang met alle liefde columns zou schrijven. Ik zou nooit hebben geantwoord dat ik met de medezeggenschapsraad en Paul Rüpp in het Efteling Hotel Palmbiertjes zou wegtikken. Dat ik met Punt-collega Sjuul tijdens de Onderwijsdag 2014 handrembochtjes zou maken in een elektrische auto. Ik zou nooit geantwoord hebben dat ik bij Avans mijn afstudeerstage zou doen, waaruit ik ontzettend veel energie zou halen. En ik had nooit geantwoord dat ik via een doorstroomprogramma zou eindigen op Tilburg University.

‘Geen plan hebben blijkt een verrassend goed plan te zijn’

Mijn punt? Vaak probeer ik een plan te maken. Maar het overgrote deel van het leven laat zich onmogelijk plannen. ‘Soms’ komt ‘iets’ ‘gewoon’ op je pad en dan moet je improviseren. Meer energie steken in spontaniteit. In de kansen die zich opeens voordoen. Dat heb ik geprobeerd te doen in de tijd dat ik hier op Avans rondgedanst heb. En wat blijkt: geen plan hebben blijkt een verrassend goed plan te zijn.

Alle activiteiten die ik hierboven noem, maakten nooit deel uit van mijn oorspronkelijke blauwdruk. Maar het zijn naar mijn idee wel de meest waardevolle herinneringen die ik aan mijn studietijd overhoud. Avans heeft me veel bijgebracht, waarvan de belangrijkste wijsheid nog wel is dat je moet durven je oorspronkelijke plan opzij te zetten en nieuwe kansen moet aangrijpen.

Rick Bastiaanssen is met een 10 afgestudeerd bij Human Resource Management in Breda. Dit is zijn laatste column voor Punt.

Punt. Of had jij nog wat?

Trouwe lezer

Rick, ik keek er altijd graag naar uit om jouw collum te lezen in Punt. Ik zal je grappige inzichten zeker gaan missen. Veel succes met de rest van je carriere

2015-08-13 13:07:56

Miek

Rick, mag ik jou dan bedanken voor je colums en een zonnige momentje tijdens de lange en saaie afstudeerzitting (ook ik ben klaar); jouw vrolijke kop op een scherm vanaf een zonning eiland. Bedankt.

2015-08-04 11:53:07

Meer lezen?