Terug naar overzicht

Kleurrijke gesprekken op festival Boulevard

Emoties in gesprekken visualiseren en deze omzetten in kleur: zes tweedejaarsstudenten Communication & Multimedia Design (CMD) uit Den Bosch wonnen er een plekje op theaterfestival Boulevard mee. ‘We kijken ernaar uit om in augustus op het festival te staan!’

Hun installatie ACE (Art Conversation Emotion) visualiseert bepaalde emoties, die geuit worden in gesprekken tussen bezoekers. Dat werkt als volgt: wanneer twee mensen tegenover elkaar zitten en een conversatie starten, wordt dit gesprek op basis van de verschillende frequenties omgezet in kleuren.

Deze kleuren vertegenwoordigen vier verschillende categorieën, namelijk: neutraal (roze), enthousiast (groen), gepassioneerd (rood) en somber (blauw). Tijdens het gevoerde gesprek druppelen de kleuren op papier en ontstaat er een kunstwerk.

ACE2-max

Kunst en maatschappij
Anke van de Klundert is een van de zes CMD’ers die ACE ontwierp. Zij en haar medestudenten willen de bezoekers graag iets fysieks meegeven. ‘We wisten dat we uit geluid zeer diverse input konden halen, die we vervolgens weer konden omzetten naar interessante output.’

Theaterfestival Boulevard wil kunst en maatschappij dichter bij elkaar brengen en dat was dan ook het doel van de opdracht’, aldus Anke. ‘Ons concept sluit hier bijna letterlijk op aan. Door enkel te praten met elkaar wordt er een visualisatie van je gesprek op papier vastgelegd.’

Gemengde gevoelens
Anke en haar medestudenten bleken de opdracht het best vervuld te hebben en staan dus met hun installatie op het Bossche festival. Anke: ‘De jury vond de insteek en de laagdrempeligheid om ACE te gebruiken goed passen bij het festival, en daarom hebben we gewonnen.’

Hoewel de studenten blij zijn met de winst, leverde de uitkomst ‘gemengde gevoelens’ op. ‘Enerzijds is het supergaaf dat we met ons concept daadwerkelijk op het festival komen te staan, anderzijds gaat het ten koste van de zomervakantie. We moeten namelijk een aantal weken investeren om de definitieve “machine” te bouwen’, aldus Anke. ‘Maar we kijken er naar uit om op het festival te staan en ons product in werking te zien.’

Festival Boulevard
ACE is te bewonderen op theaterfestival Boulevard, dat van 6 tot en met 16 augustus plaatsvindt in Den Bosch. De CMD’ers staan met hun installatie bij de Tramkade.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?