Terug naar overzicht

Krijg je na de zomer nog wel studiefinanciering?

Je duikt in het zwembad, eet een ijsje of je zet thuis de ventilator in zijn hoogste stand. En opeens denk je: krijg ik m’n studiefinanciering na de zomer nog wel?

Er gaat van alles veranderen in de studiefinanciering. Dit voorjaar bleken studenten er maar weinig van te weten. Het is vandaag te warm om zelf te googelen, dus zetten we het even op een rij.

Basisbeurs verdwijnt…
Dit wist je natuurlijk wel. Wie in september aan een bachelor- of masterstudie begint, krijgt geen basisbeurs. Maar je kunt nog altijd bij DUO lenen.

… ook voor sommige ouderejaars!
Jazeker, en dit drong maar mondjesmaat tot studenten door. Het gaat om universitaire bachelorstudenten die in hun vierde jaar terechtkomen. Zij krijgen dan geen basisbeurs meer, want die was bestemd voor hun master. Een wo-bachelor duurt maar drie jaar.

Maar je mag meer bijverdienen…
De handige ondernemers onder de studenten hoeven straks niet meer bang te zijn dat ze te veel verdienen. Als ze geen basisbeurs krijgen (of kregen), is er ook geen bijverdiengrens. Anders wel, trouwens!

… en de ov-studentenkaart blijft.
Je kunt nog altijd gratis met het openbaar vervoer reizen dankzij de ov-studentenkaart. Die blijft gewoon. Wel hoopt het ministerie dat studenten vaker de fiets pakken of buiten de spits gaan reizen, zodat de kaart veel goedkoper wordt. Kwestie van goede roosters en ruime fietsenstallingen.

Mbo’ers hebben geluk…
De basisbeurs voor mbo’ers blijft wel overeind. Minderjarige mbo’ers krijgen bovendien een ov-studentenkaart, net als de achttien-plussers.

… en de arme student ook een beetje.
Zitten je ouders krap bij kas, dan kun je een aanvullende beurs aanvragen. Die gaat met maximaal honderd euro per maand omhoog. Die aanvullende beurs wordt een gift als je je diploma behaalt.

En heb jij pech…
Die bezuiniging op de basisbeurs is bedoeld om uiteindelijk beter onderwijs te krijgen, maar daar merk je nog weinig van als je de komende drie jaren begint met studeren. Daarom krijg je tegelijk met je diploma een tegoedbon voor een jaartje bijscholing. Die kun je vijf tot tien jaar na afstuderen gebruiken.

… of ben je ziek, zwak, misselijk?
In de nieuwe regels krijgen gehandicapte en zieke studenten 1.200 euro kwijtgescholden als ze binnen tien jaar klaar zijn. Dat is ongeveer het bedrag van de basisbeurs voor thuiswonenden.

Terugbetalen mag langer duren…
Als je ondanks de hitte nog verder vooruitkijkt, wil je misschien iets over de aflossing weten. In de nieuwe regels mogen oud-studenten hun schuld uitsmeren over 35 in plaats van vijftien jaar. Sneller aflossen kan overigens duizenden euro’s rente schelen.

En studeer je aan de universiteit? Let dan even op. Als je voor je bachelorstudie een basisbeurs kreeg, maar voor je master niet, dan zou je eigenlijk onder twee terugbetaalregelingen vallen: de oude en de nieuwe. Dat is onhandig, en daarom mag je kiezen.

En je belastingen?
Studenten kunnen geen studiekosten meer van de belasting aftrekken. Dat raakt vooral studenten in de uitloopjaren van hun studie, want die verdienden soms genoeg om profijt te hebben van die aftrek. De rest mag dit weer vergeten.

Punt. Of had jij nog wat?

Carol

M.i.v. 1 januari 2017 hebben MBO-studenten onder de 18 jaar pas recht op een studenten-reisproduct.

2015-07-08 17:59:45

Meer lezen?