Terug naar overzicht

Britse studenten tevreden ondanks hoog collegegeld

Britse studenten zijn tevreden over het onderwijs in hun land. Het verhoogde collegegeld van maximaal 9.000 pond heeft daar weinig aan veranderd.

In de Britse National Student Survey zijn dit jaar voor het eerst studenten ondervraagd die het verhoogde collegegeldtarief van maximaal 9.000 pond (meer dan 12.000 euro) per jaar betalen. Dat tarief geldt sinds 2012, de lichting die nu is geënquêteerd begon toen met studeren.

Zo’n 86 procent van de studenten is tevreden is over zijn opleiding, meldt Times Higher Education, en dat is hetzelfde percentage als vorig jaar. De meeste tevreden studenten zijn te vinden op de Brighton and Sussex Medical School. Bekende instituten als de University of Oxford of Cambridge staan respectievelijk op de dertiende en 21e plaats.

Collegegeldtarief verhogen
De studenttevredenheid wordt in de toekomst belangrijker. Universiteiten die kunnen aantonen dat ze uitzonderlijk goed onderwijs bieden, mogen vanaf 2017 hun collegegeldtarief nog verder verhogen. Uit een eerdere enquête bleek dat zo’n twee derde van de ondervraagde studenten vindt dat ze op dit moment waar krijgen voor hun geld. Overigens betalen ze niet allemaal 9.000 pond per jaar, lang niet alle instellingen vragen het maximum bedrag.

Punt. Of had jij nog wat?

Lowie Van Doninck

Het zou fijn zijn dat de schrijver van dit artikel even wat nuances aanbrengt. Wat betekent € 12000 per jaar ? Is dit wel correct en wie kan dat betalen per jaar ? En de studenten zijn best tevreden over het onderwijs en dan ook over het collegegeld?

2015-08-20 14:27:40

Bob

Ondanks of dankzij? Er bestaat in de psychologie ook nog zoiets als cognitieve dissonantie: misschien zijn sommige studenten die extra collegegeld betalen wel meer tevreden om voor zichzelf te verklaren waarom ze zoveel moeten betalen.

2015-08-18 12:03:58

Meer lezen?