Terug naar overzicht

Avans Academielezing: Beweeg je fit tegen dementie

Sporten en bewegen: het zou dé manier zijn om dementie en vergeetachtigheid tegen te gaan. Maar of en hoe het werkt, is nog niet duidelijk. Als je wilt weten wat het laatste onderzoek hierover zegt en hoe fit jouw brein eigenlijk is, dan is de Avans Academielezing ‘Beweeg je brein fit’ echt iets voor jou.

Tijdens de lezing op woensdagavond 23 september vertelt Avansdocent Martin van Gennep hoe je hersenen ouder worden. Daarnaast gaat hij het ook hebben over de veroudering van de cognitie: je vermogen om te leren, denken, onthouden en plannen. Bewegen speelt een belangrijke rol in hoe mensen ouder worden, zowel het lichaam als de geest. Daarom laat van Gennep tijdens de lezing zien hoe je je hersenen zo fit mogelijk kunt houden.

Actief
Bang om alleen maar een uur lang op je stoel te mogen luisteren? Niet gevreesd. Tijdens de lezing mag het publiek een aantal testjes uitvoeren om te kijken hoe fit hun brein nog is. Daarnaast brengen de aanwezigen samen met spreker Van Gennep in kaart welke breinfuncties tijdens het verouderingsproces veranderen.

Active Ageing
Martin van Gennep is docent aan de Academie voor Gezondheidzorg en daarnaast is hij lid van het lectoraat Active Ageing, dat onderzoek doet naar de beleving, praktijk en ervaring van ouderen en hen probeert te verleiden een gezondere leefstijl aan te nemen. Van Gennep is gespecialiseerd in onderzoek naar de invloed van fysieke en cognitieve training op de cognitie van ouderen met een lichte vorm van dementie. Naast zijn werk voor Avans is hij fysiotherapeut bij Thebe-Breda.

Gratis
De Avans Academielezing Beweeg je brein fit vindt woensdagavond 23 september plaats op de Hogeschoollaan 1 in Breda. De inloop begint om 19.00 uur en de lezing start om 19.30 uur. De lezing is gratis toegankelijk en opgeven kan via formdesk.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?