Terug naar overzicht

Prinsjesdagdebat 2015: de cadeautjes van Rutte

Prinsjesdag is een uitgelezen moment voor de regering om haar plannen te presenteren en 15 september jongstleden was het weer zover. Interessant voor de opleiding Bestuurskunde, want deze studenten horen goed op de hoogte te zijn van maatschappelijke vraagstukken, vindt docent en debatleider Kim Anrar.

Het prinsjesdagdebat werd opgebouwd aan de hand van drie stellingen, die één ding gemeen leken te hebben: Waar moet de overheid optreden en wanneer moet zij terughoudend zijn? Drie docenten en drie studenten gingen met elkaar de discussie aan. En wat vindt het publiek van eerstejaarsstudenten Bestuurskunde ervan?

Cadeautjes van Rutte
‘Vooral de mensen die het niet nodig hebben, profiteren van de lastenverlichting’, zo luidt de eerste stelling, die door docent Cees Hornman wordt onderstreept. ‘Werkenden profiteren terwijl uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden er niet of nauwelijks op vooruit gaan. Juist deze groepen hebben het hard te halen!’

Student Loek is het oneens met de docent. ‘Gepensioneerden hebben gemiddeld vier keer meer vermogen dan dertigers. Zij hebben al voldoende cadeautjes gekregen.’ Student Rick valt hem bij. ‘Werkenden hebben de laatste jaren in onzekerheid gezeten. Houd ik mijn baan? Kan ik in mijn huis blijven wonen? Het is niet meer dan terecht dat zij nu iets extra’s van Rutte krijgen.’

Duurzaamheid
De andere twee stellingen staan eveneens garant voor verdeeldheid. Zo vindt docent Maarten Dijk dat het kabinet zich afzijdig moet houden van het vraagstuk duurzaamheid. ‘Leg de verantwoordelijkheid bij de maatschappij.’ Student Linda kan zich hier niet in vinden. ‘De overheid heeft een voorbeeldfunctie!’ Ook het publiek laat van zich horen. ‘Ik hoop dat mijn kleinkinderen nog fatsoenlijk kunnen leven, zonder gasmakers op’, zo klinkt het.

Ordinaire bezuiniging
Als laatste komt de veelbesproken participatiesamenleving ter sprake. Is dit slechts een ‘ordinaire bezuiniging’? Docent René van Kuijk denkt van wel. ‘In principe zou de overheid zich meer moeten terugtrekken en het initiatief aan de maatschappij laten. Minder doen kost minder geld. Maar betalen we minder belasting? Nee.’

Student Rick is het hier niet mee eens. ‘De overheid komt geld tekort. Onze staatsschuld is enorm en dit jaar geeft het kabinet 15 miljoen euro teveel uit. De zorgkosten rijzen de pan uit dus we moeten meer participeren. We kunnen niet allemaal chirurg zijn, maar er zijn genoeg dingen die we wél kunnen doen.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?