Terug naar overzicht

‘Afvalloos leven makkelijker dan het lijkt’

Leven zonder afval? Emily-Jane Lowe doet het al twee jaar en schreef er zelfs een boek over. Het kersverse expertisecentrum Sustainable Business nodigde haar uit voor een lezing. ‘Afvalloos leven is een stuk makkelijker dan het lijkt.’

Lowe leefde altijd al milieubewust. Ze recyclet, pakt vaak de fiets en eet vegetarisch maar voelt zich pas echt ‘groen’ sinds ze haar hoeveelheid afvalproductie flink terugschroefde. ‘Ik schaamde me voor de hoeveelheid afval die ik maakte.’ Inmiddels vult ze met haar gezin één pedaalemmerzakje per maand.

Hoe? Door bewuster boodschappen te doen en nee te zeggen tegen verpakkingen. ‘Ik koop groenten op de markt, die ik in een katoenen tas stop. Kaas verpak ik in een bijenwasdoek en melk haal ik bij de boer in glazen flessen.’ Zelf meegebrachte glazen potjes kunnen in de natuurwinkel gevuld worden met koffie en thee.

Afval
‘Er wordt jaarlijks 260 miljoen ton aan plastic geproduceerd voor tasjes en verpakkingen. Daarnaast is ieder mens verantwoordelijk voor 550 kilo afval per jaar. Ik vind dat schrikbarend’, aldus Emily-Jane. ‘Afval vervuilt lucht, water en grond. En recyclen is goed maar kost veel energie. Bovendien heb je aan gerecycled plastic weinig.’

Emily-Jane wordt erg enthousiast van de recent opgekomen verpakkingsvrije winkels. ‘Verpakkingsvrije winkels hebben de toekomst. Het is een heel mooi systeem, want je pakt precies de hoeveelheid die je nodig hebt. Dat gaat ook voedselverspilling tegen.’

Drempel
Volgens haar is afvalloos leven makkelijker dan het lijkt. ‘Het is een andere manier van boodschappen doen en de eerste keer moet je even over een drempel heen.’ Lachend: ‘Maar ik probeer wel gewoon normaal te zijn hoor.’

Meer lezen over het afvalloze leven van Emily-Jane Lowe? Kijk dan hier!

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?