Terug naar overzicht

Avans afstudeerprijs: wie komt er op voor het kind bij vechtscheiding?

Wie komt er op voor de belangen van het kind tijdens een conflictsituatie zoals een vechtscheiding? De advocaat, een bijzondere curator of een combinatie van beide? Deze vraag staat centraal in het afstudeeronderzoek van Denise Janssen, afgestudeerd aan de Juridische Hogeschool Avans-Fontys. Ze is een van de vijf genomineerden voor de Avans afstudeerprijs 2015.

DeniseJanssen150pxEen bijzondere curator kan een minderjarige vertegenwoordigen in een conflict met de ouders of voogd. Sinds 2014 is deze bijzondere curator in opkomst bij vechtscheidingen. ‘Veel rondom deze curator is onduidelijk of nog niet vastgelegd in de wet. Ik was benieuwd naar de ontwikkelingen, vandaar de keuze voor dit onderwerp’, aldus Denise.

Tekort aan aandacht
Er is nu vaak een tekort aan aandacht voor het kind in een conflictsituatie zoals een vechtscheiding. Dat aandachttekort is er met name als een kind noch een advocaat noch een bijzondere curator heeft, blijkt uit het onderzoek van Denise. ‘Een bijzondere curator onderzoekt wat in het belang van een kind is. Een advocaat kan een kind bijstaan tijdens een procedure en vertegenwoordigt de wil van het kind. Dat zijn twee heel verschillende rechtsfiguren. Stel dat een kind geen van beiden heeft, wie houdt er dan rekening met het belang van het kind?’

De toekomst ligt volgens Denise dan ook juist in de samenwerking tussen een advocaat en de bijzondere curator. ‘Die curator kan ook een advocaat zijn, maar in andere gevallen zal het een orthopedagoog zijn, of juist een psycholoog. Er moet in dat opzicht vooral gekeken worden naar waar het kind behoefte aan heeft. En wat in zijn belang is. Zolang het belang van het kind maar voorop staat!’

Informatieboekjes
Naast het informeren van de beroepsgroep middels haar scriptie, wil Denise ook de betreffende kinderen wijzen op hun rechten. ‘Ik heb informatieboekjes gemaakt voor vier verschillende leeftijdsgroepen. Uitzoeken hoe je een kind van een bepaalde leeftijd informeert en hoe je het rechtssysteem zo simpel mogelijk omschrijft kostte veel tijd.’ Ze interviewde de kinderen over wat ze van de boekjes vonden. ‘De kinderen begrepen heel goed waar het verhaal over gaat. Alle kinderen konden op hun eigen manier het verhaal goed volgen en mij erover vertellen. Na wat aanpassingen zijn de boekjes nu klaar voor de praktijk.’

Denise volgt inmiddels een premaster aan de Universiteit van Tilburg en werkt daarnaast twee dagen in de week bij Van Ewijk advocaten, haar afstudeeradres. Haar scriptie werd beloond met een 9.

Grote eer
De nominatie voor de Avans afstudeerprijs 2015 ziet ze als een enorme eer. ‘Ik heb een groot gat in de lucht gesprongen toen ik werd gebeld! Ik vind het wel spannend om donderdag te presenteren. Ik weet niet wie er allemaal aanwezig zullen zijn naast de mensen die ik zelf meeneem, maar ik heb er heel veel zin in. Het wordt hoe dan ook een feestje!’

De Avans afstudeerprijs wordt op donderdag 22 oktober uitgereikt. Vijf genomineerden maken kans op de geldprijs van 1.500 euro. Vorig jaar ging de prijs naar Communication & Multimedia Design student Mark de Reijer voor zijn robot die emoties kan aanvoelen.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?