Terug naar overzicht

DUO achterhaalt steeds meer wanbetalers in het buitenland

De Dienst Uitvoering Onderwijs heeft 25.000 oud-studenten in het buitenland opgespoord die hun studieschuld niet terugbetaalden. Ze lossen samen alsnog 12 miljoen euro af.

Oud-studenten die naar het buitenland verhuizen zijn vaak moeilijk te traceren door DUO. Sinds 2012 werkt een speciaal team van DUO aan het opsporen van wanbetalers. Zij schakelen buitenlandse incassobureaus in, houden Facebook en Twitter in de gaten en zetten paspoorten in een signaleringssysteem. Dat laatste kan alleen als de oud-student een Nederlands paspoort heeft, wat overigens meestal zo is.

12 miljoen euro
Die aanpak werkt steeds beter, schrijft Bussemaker in antwoord op Kamervragen van de SP. Inmiddels zijn de adressen van ongeveer 25.000 oud-studenten achterhaald. Vijfduizend zijn er nog zoek. In 2013 werd al 3,2 miljoen euro extra binnen gehengeld, vorig jaar 8,2 miljoen en in 2015 wordt dat zelfs meer dan 12 miljoen euro.

De SP stelde de vragen naar aanleiding van het bericht dat een vijfde van de oud-studenten wanbetaler is. Bussemaker benadrukt dat dit niet anders is dan vroeger en dat de meesten een achterstand van minder dan 1.000 euro hebben. 14 procent loopt meer dan 5.000 euro achter op schema.

Wanbetaling
Anders dan de SP verwacht ze niet dat de invoering van het leenstelsel tot meer wanbetaling zal leiden. Oud-studenten betalen pas vanaf een hoger inkomen terug, mogen er langer over doen en hoeven nooit meer dan 4 procent van hun inkomen boven het wettelijk minimumloon af te dragen.

Punt. Of had jij nog wat?

@W*M

"wiekendje"?

2015-10-05 14:00:05

W*M

laat ze het houden, kopen er toch alleen maar kunst mee waar we anders een wiekendje voor naar parijs zouden gaan

2015-10-05 13:46:52

Meer lezen?