Terug naar overzicht

#ESBkickoff: duurzame economie vraagt kritische studenten

Het nieuwe Expertisecentrum Sustainable Business (ESB) van Avans presenteerde zich gisteren tijdens het kick-off evenement De Winst van Duurzaam Ondernemen. De hele dag verwelkomde zij ondernemers, docenten en studenten in het Chassé Theater.

Om 10.00 uur zoeken meer dan 750 ondernemers, Avansdocenten en Avansstudenten hun plekje voor het eerste onderdeel van de kick-off: het plenaire ochtendprogramma. Gedurende anderhalf uur haalt presentator Lars Sørensen verschillende sprekers naar het podium. Het hoogtepunt is het interview met Herman Wijffels, hoogleraar Duurzaamheid en Maatschappelijke Verandering aan de Universiteit Utrecht.

Multidisciplinair
‘Ik vind het ESB een goed initiatief. Als ik dat niet zou vinden, zou ik hier nu niet zijn. En aan de omvang van het publiek te zien, zijn veel mensen het met mij eens,’ zegt Wijffels nadat hij het podium beklimt. ‘Wat mij vooral aanspreekt in dit expertisecentrum is dat er lectoren van meerdere academies samenwerken en er deskundigen zijn op verschillende gebieden. Dat is belangrijk, want duurzaamheid heeft een multidisciplinair karakter.’

Volgens Wijffels is het belangrijk dat niet alleen Avans, maar ook ondernemers de duurzaamheidsbeweging omhelzen. ‘Bedrijven die tijdens het produceren onverantwoordelijk omgaan met het milieu, lopen straks tegen de lamp aan. De sociale druk om verantwoord te ondernemen zal toenemen. Bedrijven die deze ontwikkeling negeren lopen grote kans dat ze over tien of vijftien jaar niet meer bestaan.’

Avans en duurzaamheid
‘Ik ben enorm trots en blij dat deze dag is aangebroken’, zegt Edwin Verlangen, directeur van het ESB, als hij het podium opgeroepen wordt. ‘Resultaten van ons onderzoek moeten direct ten goede komen in ons onderwijs. Het moet terug te vinden zijn in de programma’s van de opleidingen. Ik verwacht dat met kritische studenten die verder kijken dan hun neus lang is, er veel te bereiken is in de duurzame economie.’

Avans is volop bezig met duurzaamheid. Marleen Janssen Groesbeek, lector Sustainable Finance and Accountancy bij het ESB, is er ook druk mee. ‘Met veertig studenten bedenken wij hoe niet-financiële manieren invloed kunnen hebben op de waardecreatie. We zijn aan een project bezig samen met het Noord-Brabants Museum om uit te rekenen wat de uitstraling en waardecreatie voor het museum is. Ik ben heel tevreden dat een aantal academies van Avans sterren van het Keurmerk Duurzaam Hoger Onderwijs hebben gekregen.’

ESB
Het Expertisecentrum Sustainable Business is een nieuw expertisecentrum binnen Avans. Met zes lectoraten doet het multidisciplinair en praktijkgericht onderzoek om bij te dragen aan de duurzame economie in de regio. Samen gaan ze aan de slag met vraagstukken van bedrijven en instellingen over duurzaam ondernemen en duurzame economische ontwikkeling.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?