Terug naar overzicht

Gouden film Ja Ik Wil hangt van clichés aan elkaar

JaIkWil2-max

Hoofdpersoon Roos is 33, biologe en een hopeloze romanticus. Terwijl ze droomt van een bruiloft met trompetgeschal loopt echter haar zoveelste relatie op de klippen. Ondertussen trouwen haar exen één voor één. En zo komen er in anderhalf uur maar liefst drie bruiloften voorbij.

Als Roos op zo’n bruiloft de knappe cosmetisch arts Jacob de Wit ontmoet, wordt ze halsoverkop verliefd. Hij lijkt de ware, maar is dat wel zo? Terwijl ze dat probeert te ontdekken, rolt Roos van de ene gênante situatie in de andere.

Deze romantische komedie hangt van clichés aan elkaar. De foute man, de gay best friend en de bemoeizuchtige moeder bijvoorbeeld. Maar ook: vrouwen kunnen niet inparkeren, de prins op het witte paard vinden is belangrijker dan een carrière, en -uiteraard- de les dat de perfecte man binnen handbereik blijkt.

Cast
Wat de film toch draaglijk maakt is de cast. Met Elise Schaap in de rol van Roos koos de jonge regisseur Kees van Nieuwkerk voor een fris gezicht. En met Schaap is het makkelijk identificeren. Ze is onhandig maar charmant en komt vaak grappig uit de hoek.

Nog charmanter is haar tien jaar jongere stagiair Daan. De rol van Daan wordt gespeeld door Martijn Lakemeier, die voor zijn rol in Oorlogswinter in 2008 als jongste acteur ooit beloond werd met een Gouden Kalf.

Natuurlijk is er voor Ja Ik Wil ook een blik BN’ers opengetrokken. Thijs Römer, Nadja Hüpscher, Loes Haverkort, Yvon Jaspers, Viggo Waas, Jeroen Spitzenberger en Manuel Broekman komen allemaal voorbij. Verrassend: laatstgenoemde speelt eens niét de rol van mooie jongen.

Conclusie
Ja Ik Wil is een romantische komedie die geen moment van het gebaande (platgewalste?) pad afwijkt. Maar is dat eigenlijk zo erg? De film werd in vijf dagen al 100.000 keer bezocht. Misschien geen aanrader voor serieuze filmliefhebbers, maar wel hartstikke geschikt voor een avondje zwijmelen met je vriendinnen.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?