Terug naar overzicht

Kinderboekenweek op Pabo Avans: voorlezen en ernstig lachen

Niet alleen basisscholen, maar ook de Pabo van Avans in Breda doet actief mee met de Kinderboekenweek. Donderdagochtend hielden zij voor de eerstejaarsstudenten van hun opleiding de Kinderboekenochtend.

Samen met Xplora organiseerde de Pabo een voorleeswedstrijd en verschillende workshops. Tijdens de voorleeswedstrijd gingen zes studenten van het eerste jaar de strijd aan met een boek. Uiteindelijk kwam Nadya Lauwrier als winnaar uit de strijd. Met het boek Mees Kees – Op Kamp van Mirjam Oldenhave wist zij de jury voor zich te winnen. Zij gaat Avans vertegenwoordigen tijdens de provinciale voorleeswedstrijd voor de pabo, die plaats vindt in het voorjaar van 2016.

Geboren voorlezer
Jan Verbart, jurylid en medewerker van Bibliotheek Breda vertelt tijdens de bekendmaking van de eerste plaats waarom de jury voor Nadya gekozen heeft. ‘Je bent een geboren voorlezer. Met je gezichtsuitdrukkingen laat je je emoties zien en daar ben ik fan van. Daardoor houd je de kinderen geboeid tijdens het voorlezen.’ Nadya is heel blij met de eerste plaats. ‘Ik dacht echt dat Timo zou winnen. Ik vond dat ik zelf iets te snel voorlas en hij las zo leuk voor met die stemmetjes.’

Timo de Legé wordt tweede tijdens de voorleeswedstrijd dankzij het scherpe Duitse accent dat hij gebruikt bij de dialoog van de opperheks uit De Heksen van Roald Dahl. ‘Jij bent in ieder geval de voorlezer met het meeste lef’, vertelt Femke Hendriks, docent Nederlands van de Pabo, na het voorlezen. ‘Ik vind het gaaf dat je op deze manier de opperheks uitbeeld. Ik dacht echt even dat je haar was.’ Kayleigh Loeve behaalt de derde plaats met het boek Mees Kees – Een pittig klasje.

kinderboekenochtend3-max

Lachen om erge situaties
Voorafgaand aan de voorleeswedstrijd staan een aantal workshops op het programma. Het bezoek van kinderboekenschrijver en -illustrator Daan Remmerts de Vries is voor alle studenten verplicht. Hij schrijft boeken voor kinderen van alle leeftijden. Bekende titels van Remmerts de Vries zijn Godje en Stimmy of Het Oerwoud in de Stad, het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2010.

Problemen en moeilijkheden zijn onderwerpen die de schrijver veel gebruikt in zijn boeken. ‘Iedereen leest graag over de moeilijkheden van anderen. Kinderen willen vooral lezen hoe de hoofdpersoon deze te boven komen’, vertelt Remmerts de Vries tijdens de workshop. Hij vindt dat je mag lachen om fouten en erge dingen. ‘Het betekent niet dat je de ergernis van de situatie niet inziet, maar dat je jezelf even buiten de situatie plaatst. Daardoor kijk je met een afstand naar je eigen moeilijkheden waardoor die kleiner lijken te worden. Het maakt je leven iets makkelijker.’

kinderboekenochtend2-max

Groot palet
De Kinderboekenweek is van 7 tot 18 oktober. Dit jaar is het thema Raar maar waar waarbij natuur, techniek en wetenschap centraal staan. Ieder jaar organiseert de Pabo een workshop van een kinderboekenschrijver of –illustrator. ‘Wij hebben dit jaar gekozen voor Daan Remmerts de Vries, omdat hij een heel groot pallet heeft. Hij schrijft jeugdboeken voor verschillende leeftijden, van peuters tot kinderen uit groep acht en hij maakt illustraties bij verhalen. Hij kan de studenten heel veel vertellen en laten zien’, vertelt Pabo-informatiespecialist Marïette Vissers-Michielsen.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?