Terug naar overzicht

Onmogelijke wensen in vervulling tijdens Nationale Ouderendag

‘Lekkere hapjes eten op mijn kamer’, ‘vliegtuigen kijken op Schiphol’, ‘zweefvliegen’ en ‘nog een keer de zee zien’ zijn enkele wensen die 380 ouderen op 2 oktober in vervulling zagen gaan tijdens de Nationale Ouderendag Breda, georganiseerd door de Academie voor Sociale Studies Breda (ASB) en het lectoraat Active Ageing. ‘Het is onwijs gaaf geweest.’

Initiatiefnemer Kitty van der Made, docent bij ASB en lid van het lokaal comité, blikt tevreden terug. Ze is onder de indruk van alle positieve reacties die ze binnen krijgt. ‘Niet alleen de ouderen hebben een fantastische dag gehad, ook de studenten en docenten zijn razend enthousiast. Ik blijf maar mooie verhalen horen.’

Zee ouderendag

Naar zee
Anne van Engelen, tweedejaarsstudent Culturele en Maatschappelijke Vorming, nam samen met Kayleigh Schreurs, tweedejaars Verpleegkunde, een 85-jarige vrouw mee naar zee. Anne: ‘Ik had me eigenlijk ingeschreven op een andere wens, maar die werd geannuleerd. Ik kreeg toen deze wens doorgestuurd. Mevrouw wilde graag nog een keer de zee bezoeken. In het verzorgingstehuis zeiden ze meteen dat het onmogelijk was. Mevrouw heeft veel zorg nodig en dat zou nooit lukken.’

Toch wilde Anne de wens in vervulling laten gaan en zette alles op alles om de dame naar zee te krijgen. ‘Via via hoorde ik dat er ook een aantal verpleegkunde-studenten waren die mee wilden helpen. Zo kon deze mevrouw toch de zorg krijgen die ze nodig had. Last-minute heb ik ook nog een taxibedrijf kunnen regelen.’ Ondanks dat de vrouw niet meer zo communicatief is, heeft ze volgens Anne genoten. ‘We konden geen gesprekken meer voeren, maar je zag aan haar gezicht dat ze het prachtig vond. De zon scheen de hele dag, we hadden een dekentje voor haar meegenomen. Het was een hele fijne dag.’

Schiphol ouderendag

Vliegtuigen en Avicii op Schiphol
Melissa Sijstermans, tweedejaarsstudent Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, ging met een oudere vrouw naar Schiphol. ‘Deze dame wilde dolgraag een keer vliegtuigen zien opstijgen,’ vertelt Melissa enthousiast. ‘Ik heb geregeld dat we ook een kijkje achter de schermen konden krijgen en we mochten een luxe V.I.P.-ruimte bezoeken. Daar hebben we zelfs Avicii gezien!’

Melissa is blij dat ze heeft meegewerkt aan de Nationale Ouderendag. ‘Mevrouw vond het fantastisch. Ze kon er niet over ophouden. Ze zat met tranen in haar ogen, zo leuk vond ze het. Ik vond het zelf ook heel leuk. Het was veel regelwerk, maar het was het absoluut waard.’

Volgend jaar weer
De dag is volgens Kitty goed verlopen. ‘Het is fantastisch dat we met elkaar ruim 380 wensen hebben vervuld. Iedereen wordt er blij van. Je vraagt je in het begin af hoe je zo’n dag helemaal rond gaat krijgen, maar er is zoveel mogelijk. De studenten en docenten hebben heel hard hun best gedaan om de wensen uit te laten komen. En de bewoners kunnen nog maanden teren op de mooie herinneringen. Het is onwijs gaaf geweest. Als het aan ons ligt, organiseren we de Ouderendag volgend jaar weer.’

Avans student Michiel vervult wens op Vliegbasis Gilze-Rijen! #ouderendagbreda #AvansNOD #avans #puntavans

Een foto die is geplaatst door nod avans breda (@ouderendagbreda) op 4 Okt 2015 om 2:52 PDT

Avans docent Yvonne aan de trappist met oudere heer voor de Nationale Ouderendag Breda #ouderendagbreda #avans #AvansNOD #puntavans

Een foto die is geplaatst door nod avans breda (@ouderendagbreda) op 2 Okt 2015 om 8:22 PDT

Docent Denny met dhr. Roelofsma op weg naar PSV: weer een mooie wens in vervulling! #ouderendagbreda #avans #AvansNOD #puntavans

Een foto die is geplaatst door nod avans breda (@ouderendagbreda) op 2 Okt 2015 om 2:43 PDT

Wens vervullen in de Efteling: mooie dag voor Avans student en oudere! #ouderendagbreda #avans #avans #puntavans #efteling

Een foto die is geplaatst door nod avans breda (@ouderendagbreda) op 2 Okt 2015 om 5:38 PDT

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?