Terug naar overzicht

Sciencefictionfilm opgenomen in Xplora

Hij is er naar eigen zeggen ‘bizar lang’ mee bezig geweest, maar na anderhalf jaar zwoegen is de korte film van oud-CMD’er Ruben Swart eindelijk af. Tough Morning werd in zijn geheel opgenomen in de greenscreen-ruimte van Xplora in Den Bosch.

Ruben vroeg zich in mei vorig jaar af of het mogelijk zou zijn een volledige film op te nemen voor een greenscreen. Voor het vak animatie maakte hij een testfilmpje en met wat steun van zijn docent Brenda Renssen besloot hij de film te maken. In oktober 2014 werd er vervolgens twee volle dagen gefilmd in Xplora.

SciFi-komedie
‘Ik wilde een grappige sciencefictionfilm maken in een relatief normale setting. Het ligt voor de hand om iets heel surrealistisch te maken omdat voor een greenscreen in principe alles kan, maar daar heb ik juist niet voor gekozen’, aldus Ruben.

Het onderwerp van de film? ‘Dat ook een autoriteit het weleens mis kan hebben. Ook de vraag of de hoofdpersoon dit echt beleeft of dat het zich in zijn hoofd afspeelt, is belangrijk.’ Ruben schreef het script zelf, voerde de regie en werkte aan de visuele effecten. Het camerawerk en de belichting besteedde hij uit aan twee studiegenoten, Jawad Maakor en Thijmen Boet. De muziek komt van CMD’er Max van Boxel.

Tijdrovende klus
Ruben is een klein jaar lang bezig geweest met bewerken en heeft veel tijd gestoken in de visuele effecten. ‘Het was ook een test voor mezelf’, zegt hij. ‘Kan ik dit?’ Met elk shot in de film is hij anderhalve week bezig geweest. ‘Ik heb me weleens afgevraagd waar ik aan begonnen was.’ Ruben maakte pas één keer eerder een film en dat deed hij voor zijn stage.

Ruben: ‘Ik had nóg wel een jaar aan Tough Morning kunnen werken maar op een gegeven moment moet je besluiten dat het klaar is. Ook al zitten er misschien nog wat kleine schoonheidsfoutjes in. Het ultieme compliment? Als een kijker niet doorheeft dat de film volledig  voor een groen scherm is opgenomen.’  

Filmfestivals
De film is inmiddels opgestuurd naar vier filmfestivals. Ruben: ‘Ik verwacht er niet veel van maar ik hoop dat ze zien dat wij Tough Morning slechts met z’n vieren hebben gemaakt. Normaal werken er veel meer mensen mee aan zo’n film.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?