Terug naar overzicht

Student haalt onvoldoende door nalatigheid stagebegeleider

Een vierdejaarsstudent Verpleegkunde heeft een onvoldoende voor haar stage gekregen, terwijl ze van haar begeleiders te horen kreeg dat het goed ging. De betrokken docent van Avans heeft zich nooit met de beoordeling bemoeid. De student is naar het College van Beroep voor de Examens (COBEX) gestapt, omdat ze haar negatieve beoordeling onterecht vindt.

De student loopt stage in het Jeroen Bosch ziekenhuis. Dat deed ze al eerder, maar door persoonlijke omstandigheden behaalde ze de eerste stage niet. Op een andere afdeling mag ze herkansen. Student: ‘Ik heb het daar van tevoren met mijn begeleiders over gehad. Ik zou met een schone lei beginnen.’

Niet gehaald
Zes maanden verder wordt de student bij het afdelingshoofd geroepen en krijgt te horen dat ze haar stage niet gehaald heeft, ondanks positieve reacties van haar begeleiders. School neemt de beoordeling over en de student loopt studievertraging op. ‘Ik heb nooit negatieve reacties gehad van mijn begeleiders’ zegt de student. ‘Wij vinden de beoordeling terecht,’ melden zowel de examencommissie als de betrokken docent.

Volgens de betrokken docent zijn er halverwege de stage al twijfels geuit door het ziekenhuis. ‘Tijdens een evaluatiegesprek bleek dat ze nog niet helemaal tevreden waren over de student. Ik heb toen aan de student gevraagd of ze me nodig had, maar dat was volgens haar niet zo.’

Als een schok
‘Ik kreeg alleen maar te horen dat het goed ging’, vertelt de student. ‘Er waren verbeterpunten, maar daar kon ik aan werken. Ik heb drie dagen met mijn begeleider samen gewerkt en die zei dat het súper ging. Een paar dagen later kreeg ik opeens te horen dat ze toch aan me twijfelden, ze vonden dat ik onzeker was. Ik heb het gevoel dat ik toen onder een vergrootglas geplaatst ben. Toch bleven de beoordelingen die ik kreeg positief. De onvoldoende kwam dus als een schok. Mijn docent was er niet eens bij.’

Verantwoordelijkheid
Dat vindt het COBEX opmerkelijk. ‘Is de docent niet verantwoordelijk voor de student? En waarom is er niet aan de bel getrokken toen er twijfels waren vanuit het ziekenhuis?’ Volgens de docent ligt de verantwoordelijkheid bij het ziekenhuis. ‘Wij geven de beoordeling uit handen aan het werkveld. Ik ben inzetbaar als de student me nodig heeft. Ik zet uiteindelijk alleen mijn handtekening onder de beoordeling.’

‘Dat is een vreemde gang van zaken,’ oordeelt het COBEX. ‘Hoe ver reikt de verantwoordelijkheid van de docent? Het lijkt erop dat u niet betrokken bent geweest bij de beoordeling. De student was al beoordeeld voordat u uw handtekening zette. U hoort de student te begeleiden. Er moet toch alles aan gedaan worden om de student te laten slagen?’

Niets doen?
De examencommissie geeft toe dat het een moeilijke zaak is, maar vindt dat de student zelf al met een oplossing is gekomen door opnieuw een minor te gaan volgen. Dat vindt het COBEX te makkelijk: ‘Had de student dan met haar armen over elkaar moeten gaan zitten de komende zes maanden?’

Het COBEX verklaart het beroep diezelfde middag nog gegrond. ‘Wij vinden dat de beoordeling van de stage zeer onzorgvuldig tot stand is gekomen. De examencommissie moet met een nieuwe oplossing komen voor de student.’

Punt. Of had jij nog wat?

Studentje

Van een vriendin hoor ik vaak dat er veel studenten zijn die zakken voor hun stage bij de opleiding Verpleegkunde. Zakken voor stage komt bij mijn opleiding nooit voor, of je bent nooit aanwezig, dan is het een ander verhaal.

2015-10-19 15:04:30

Student

Van de opleiding HBO-V hoor ik soms van verschillende studenten dat de begeleiding bij de stage matig is. Ziekenhuizen en Avans doe hier iets aan! Ik hoor dit soort gevallen al vaker van studenten bij HBO-V. Slechte communicatie etc.

2015-10-19 11:35:36

Meer lezen?