Terug naar overzicht

Studentenraad Tilburg zoekt dialoog tussen gemeente en student

Aan de start van het studiejaar kun je in Tilburg niet om de studenten heen: volle terrassen, Crazy 88-activiteiten, een cantus. Maar ook de rest van het jaar is Tilburg van alle Avanssteden veruit de grootste studentenstad. De Studentenraad fungeert als brug tussen gemeente en student. Jan-Willem van Wouw, de nieuwe voorzitter van de raad, wil Tilburg nog sterker maken als studentenstad, vooral het midden- en klein bedrijf ziet hij daarin als belangrijke partij.

‘Als Studentenraad willen we het komende jaar meer bekendheid vergaren onder Tilburgse studenten. Wij vertegenwoordigen hun belangen. Naast het vierkoppig bestuur, wat een uitvoerend orgaan is, hebben we ook de raad zelf. Daar zit bijvoorbeeld iemand van Totus in, de studentenvereniging van Avans in Tilburg’, zegt Jan-Willem die zelf Bedrijfseconomie studeert aan de Tilburg University. ‘Het is de bedoeling dat meer studenten van ons bestaan weten en ons inschakelen als ze tegen problemen aanlopen, maar ook als ze van plan zijn een evenement te organiseren.’

Betere studentenstad
De Studentenraad heeft op regelmatige basis contact met beleidsmakers van de gemeente. ‘De gemeente zoekt bewust de dialoog met studenten. Ze zien ons als een belangrijke partner. Samen kijken we hoe Tilburg een nog betere studentenstad kan worden.’

Positief aan Tilburg is onder andere het ruime aanbod aan studentenwoningen, negatief is het gebrek aan grote ondernemingen, zo schat Jan-Willem in. ‘Daardoor ontstaat er een brain drain na het afstuderen. Dat is jammer. Veel studenten beseffen niet dat Tilburg een ijzersterk en zeer innovatief mkb kent. Daarom gaan we als Studentenraad en gemeente inzetten op kennischeques. Studenten kunnen tegen vergoeding opdrachten uitvoeren voor het mbk. Op die manier leren studenten het mkb beter kennen en worden Tilburgse ondernemers geholpen.’

Alternatief voor nachtnet
Ook wil de Studentenraad een alternatief zoeken voor het opheffen van het nachtnet. ‘Bijvoorbeeld het inzetten van nachtbussen naar Breda, Eindhoven en Den Bosch zodat studenten na het bezoeken van een evenement toch thuis kunnen komen.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?