Terug naar overzicht

Avans kan leren van Roemeense universiteit

Een bezoek brengen aan een buitenlandse universiteit om kennis en ervaring uit te wisselen, dat deed Avansdocent Marcel van der Molen vorige maand. Van der Molen, verbonden aan de Bossche Academie voor Industrie & Informatica, bezocht de Politehnica universiteit in de Roemeense stad Boekarest. ‘Het is goed om regelmatig over de grens te kijken.’

Avans Den Bosch heeft zich een aantal jaar geleden aangesloten bij European Project Semester, een internationaal samenwerkingsverband tussen zo’n dertien onderwijsinstellingen. Het doel? Internationalisering bevorderen en de uitwisseling van studenten stimuleren. De hogescholen en universiteiten hebben onderling veel contact en een jaarlijks bezoek aan een van de deelnemende onderwijsinstellingen hoort daarbij.

Boekarest
Twee jaar geleden vertrok de docent al naar Spanje en volgend jaar staat mogelijk het Poolse Lodz op het programma. Maar dit keer was het de beurt aan de technische universiteit van Boekarest. Van der Molen: ‘Deze universiteit is qua omvang te vergelijken met Avans, met als grootste verschil dat alle gebouwen praktisch op één locatie staan. Namelijk op een gigantisch terrein met daarnaast studentenwoningen, een eigen kerkje en een hotel.’

‘Het meest bijzonder vond ik dat de lokalen zijn uitgerust met ouderwetse krijtborden. Als je echt wilt, kun je een kleine beamer lenen om vervolgens je presentatie op een muur te projecteren. Ik ben hier tot het inzicht gekomen dat lesgeven toch vooral om de inhoud gaat en dat wij ons misschien teveel laten leiden door alle mogelijkheden met audio en video. Maar ik zal nooit meer mopperen als het Smartboard het even niet doet.’

Roemenie2-max

Internationalisering en Avans
Van der Molen heeft naar eigen zeggen een voortrekkersrol op zich genomen als het aankomt op internationalisering. ‘Niet alleen voor studenten is het een must om buitenlandse ervaring op te doen, ook voor docenten is het een verrijking. Het goed voor je persoonlijke ontwikkeling om regelmatig over de grens te kijken.’

Hij vervolgt: ‘Ik vind dat we onze docenten en studenten nog meer moeten stimuleren om die stap te maken. Het delen van kennis, ervaring en cultuur komt goed van pas in dit tijdperk van verregaande globalisering.’

Aandachtspuntje
Volgens de docent heeft Avans nog wel een weg te gaan op het gebied van internationalisering, al is de eerste stap gezet door de formulering van een beleidsvisie. ‘Maar ook op het gebied van faciliteiten zou de hogeschool nog meer kunnen doen. Er is hier bijvoorbeeld geen campus. In Roemenië is dat veel beter geregeld. Dat is wel een aandachtspuntje voor Avans.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?