Terug naar overzicht

Avansdocent is 24 uur lang brandweervrouw

Anke Voesenek is docent bij de Academie voor Veiligheid (AVB) en als psychologe betrokken bij het Expertisecentrum Veiligheid. Ze begint binnenkort aan een onderzoek naar het veiligheidsbewustzijn op de werkvloer. Bij wijze van voorbereiding draaide ze een 24-uursshift mee bij de brandweer.

Een etmaal lang was Voesenek een heuse brandweervrouw en kon ze zodoende haar onderzoeksvraag toetsen in de praktijk. De mannen met wie ze meeliep staan onder leiding van Jason van Erve, die naast zijn werk bij de brandweer ook als docent betrokken is bij AVB.

Twee keer werd de ploeg opgeroepen vanwege een automatisch alarm. ‘Als je moet uitrukken, gaat alles heel snel. Je moet de juiste kleding en schoenen aan en vervolgens spring je, met helm en gasmasker, de wagen in.’ Uiteindelijk bleek het beide keren om loos alarm te gaan. ‘Maar dat weet je nooit van tevoren.’

Blussen
In een oefenruimte leerde de docent toch hoe ze een brand moest blussen. ‘Er werd een keet in brand gestoken en ik moest vervolgens in volledige uitrusting de ruimte in. Het was heel donker, heel heet en er was veel rookontwikkeling. Ik heb geleerd hoe je de slang moet vasthouden, dat je laag moet blijven vanwege de hitte die kan oplopen tot 1500 graden, en dat je de brand vindt met een temperatuurmeter. Je ziet namelijk helemaal niks.’

Ervaring
De ervaringen die ze opdeed als brandweervrouw helpen haar in ieder geval op weg in haar onderzoek. ‘De brandweer is dagelijks met veiligheidsrisico’s bezig en ze zijn zich daar zeer bewust van. Het werk is niet niks. Er is veel kennis en ervaring voor nodig en je moet heel erg kunnen vertrouwen op je collega’s. Alles draait om veiligheid.’

De docent kijkt in ieder geval terug op een ‘toffe’ ervaring. ‘Er kwam veel meer bij kijken dan ik dacht. Je moet sterk zijn en in goede conditie.’ Dat de brandweerploeg het óók gezellig vond, bleek wel bij het afscheid: ‘Kom je volgende week weer?’

Punt. Of had jij nog wat?

IVK-student

Lekker bezig miss V. !

2015-12-02 21:15:49

Meer lezen?