Terug naar overzicht

Jongerenraad Roosendaal wil Avans in de stad

De jongerenraad van Roosendaal zou graag Avans of een andere hogeschool naar de stad willen halen. ‘Alle jongeren van 17 en 18 jaar moeten Roosendaal uit om te studeren, de meeste komen niet meer terug’, zegt Menno Nef, de voorzitter van de jongerenraad.

Waarom willen jullie hoger onderwijs naar Roosendaal halen?
‘In Roosendaal zijn drie middelbare scholen, dan stopt het. Voor een vervolgopleiding zijn alle jongeren genoodzaakt om elders te studeren. Je ziet dat ze uiteindelijk in die regio blijven hangen en niet meer terugkomen naar Roosendaal, terwijl ze het liefst hier een leven opbouwen.’

Zou Avans met alle opleidingen naar Roosendaal moeten verhuizen?
‘Nee, in het begin hoeft er niet een hele hogeschool naar de stad te komen. We denken meer aan een dependance. Dan kun je denken aan opleidingen die samenhangen bij de bedrijvigheid in de regio zoals logistiek en zorg, maar ook een economie- en of techniekopleiding is wenselijk.’

Hoe gaat de jongerenraad dit aanpakken?
‘Eerst gaan we in kaart brengen naar welke opleidingen vraag is onder de jongeren. Daarna gaan we bij hogescholen, de gemeente en de landelijke overheid bekijken wat de mogelijkheden zijn en verschillende partijen bij elkaar proberen te krijgen.’

Waarom vinden jullie dit zo belangrijk?
‘Naast dat jongeren nu genoodzaakt zijn de stad te verlaten, denken we dat hoger onderwijs in Roosendaal ook een aantal andere problemen deels kan oplossen. Denk aan het uitgaansleven dat een impuls zou krijgen als er studenten in de stad komen. Veel beschikbare banen zijn nu op mbo-niveau, dat zou omhoog gaan. Het kan de woonvoorziening voor jongeren een boost geven en het is fijn voor de plaatselijke middenstand.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?