Terug naar overzicht

Rondsnuffelen bij Avans tijdens Dag van de Mobiliteit

Een dagje meelopen bij het bedrijf waar je later wilt werken? Of voor één keer een positie binnen Avans vervullen? Dat kon donderdag. Vierdejaarsstudenten Human Resource Management (HRM) organiseerden op Avans de Dag van de Mobiliteit.

De Dag van de Mobiliteit is een landelijk initiatief waarbij medewerkers de mogelijkheid krijgen om één dag bij een andere organisatie aan de slag te gaan. Het evenement wordt georganiseerd om inspiratie en nieuwe ideeën op te doen en van andere bedrijven te leren.

‘Voor studenten is het een goede manier om te kijken of ze het werk leuk vinden, maar ze kunnen ook met nieuwe banen in aanraking komen waar ze anders nooit aan hadden gedacht’, vertelt Jord Koetje. Samen met Mitchell van der Muren en Jesca Heijker organiseerde hij de Dag van de Mobiliteit op Avans. Dit deed het drietal als opdracht voor de minor HR Advies van hun opleiding HRM.

Secretaris voor één dag
Tijdens de Dag van de Mobiliteit liepen studenten van Avans mee bij verschillende bedrijven. HRM-student Anne Otte draaide mee als Medisch Nucleair Werker bij het specialistisch ziekenhuis Verbeeten Instituut. Op de afdeling Nucleair worden patiënten onderzocht en worden er diagnoses gesteld. ‘Ik mocht de scans en uitslagen van dichtbij zien. Dat is enerzijds heel indrukwekkend, maar anderzijds erg confronterend. Als er afwijkingen te zien zijn op de foto’s, weet je dat er iets fout zit. Ondanks dat dit werk iets totaal onbekends voor mij was, is het erg goed bevallen.’ Jord werkte zelf een dagje bij de ondernemersadviseurs van de Kamer van Koophandel en een aantal andere studenten waren de hele dag aanwezig bij het UWV. ‘We hebben heel veel positieve reacties gekregen van de deelnemende studenten. Deze dag is voor hen heel leerzaam geweest.’

Ook Avans opende de deuren voor medewerkers van andere bedrijven en organisaties. Om werkplekken vrij te maken voor deze geïnteresseerden gingen Jord, Mitchell en Jesca in gesprek met de academies. Vooral bij de Academie voor Algemeen en Financieel Management zijn veel plekken beschikbaar gesteld. De werknemers werden begeleid door studenten en namen deel aan een aantal lessen. Ook de secretaris van het College van Bestuur stond haar werkplek voor een dagje af. Roland Peijnenburg, eigenaar van restaurant De Zwaan in Etten-Leur, vervulde die positie.

Minder zekerheid
‘Door medewerkers van andere bedrijven een dag binnen Avans mee te laten lopen, krijg je nieuwe perspectieven van buitenaf’, vertelt Jord. Volgens hem heeft de hogeschool veel aan de Dag van de Mobiliteit. ‘De deelnemers kijken met een frisse blik naar de werkwijze van Avans en vertellen hoe er binnen hun bedrijf gewerkt wordt. Daardoor ontstaan nieuwe ideeën die de school kan gebruiken.’

De drie HRM-studenten vinden de Dag van de Mobiliteit een belangrijk evenement. ‘De zekerheid op een vaste baan loopt terug. In de toekomst zullen steeds meer mensen moeten flexwerken. Door deze dag kun je je netwerk verbreden’, vertelt Jord. Ook zou het volgens hem een goede manier zijn om kennis te maken met andere mogelijkheden voor werknemers die graag een andere baan willen vinden.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?