Terug naar overzicht

8 miljoen voor supercomputers van SURF

ICT-organisatie SURF krijgt 8 miljoen euro voor het onderhouden en verbeteren van de infrastructuur die onderzoekers nodig hebben. De organisatie is volgens de Tweede Kamer belangrijk voor de Nederlandse wetenschap.

Van de honderd miljoen euro uit het zogeheten ‘Toekomstfonds’ moet 8 miljoen euro naar SURF, besloot de Tweede Kamer dinsdagmiddag. Het fonds wordt gevuld met aardgasbaten en moet wetenschappelijk onderzoek en innovatie aanjagen.

Data analyseren
Het extra geld heeft SURF te danken aan D66 en de PvdA. Volgens die twee partijen is de investering nodig voor het updaten en vervangen van onderdelen van supercomputers. Die worden bijvoorbeeld gebruikt om enorme hoeveelheden data te analyseren over ziektes als kanker of Alzheimer.

‘De ICT infrastructuur die SURF aanlegt is als het ware de snelweg die heel veel bedrijven –klein, groot, starters en gevestigde bedrijven – nodig hebben voor hun innovaties’, aldus PvdA-Kamerlid Mei Li Vos.

Publiek geld
SURF-voorzitter Paul Rullmann is blij met het geld. ‘Om aan de frontlinie te kunnen blijven opereren hebben we ook publiek geld nodig. De investeringen in het netwerk en in supercomputers zijn enorm, maar als je ze niet doet dan gaan we achterlopen bij onze omgeving.’

In de zomer van 2014 besloot de Tweede Kamer dat er een Toekomstfonds moest komen. Dat is in 2015 voor het eerst gevuld, met honderd miljoen euro. Dat geld wordt belegd en met de renteopbrengsten en meevallers wil het kabinet innovatieve projecten en wetenschappelijk onderzoek financieren.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?