Terug naar overzicht

Avans op weg naar duurzaamste school van Nederland

Avansduurzaam_maxAvans Duurzaam is een project binnen Avans waarmee de hogeschool duurzamer probeert te worden. Twee jaar geleden is het project opgericht en afgelopen vrijdag werden de eerste resultaten gevierd met een duurzaamheidsfeest.

‘We gaan de goede kant op’, vertelt Imke van Gaal, projectleider verantwoordelijk voor communicatie en activatie . ‘In twee jaar tijd hebben 52 van de 62 opleidingen binnen de school een AISHE-certificaat ontvangen. AISHE staat voor Auditing Instrument for Sustainability in Higher Education en meet de mate van duurzaamheid. Zo’n certificaat krijg je als je er in twee jaar tijd op het gebied van duurzaamheid flink op vooruit bent gegaan.’ Om dat te vieren werd er afgelopen vrijdag een duurzaamheidsfeest gehouden op AKV|St. Joost in Breda met iedereen die zich de afgelopen twee jaar heeft ingezet voor duurzaamheid op Avans. ‘De zaal was goed gevuld. De gasten die zeiden dat ze zouden komen, waren er bijna allemaal.’

Elektrisch vervoer
Er werd overal aan gedacht. Zo ook aan het vervoer. Er werden namelijk elektrische bussen en auto’s ingezet naar het feest. De bedoeling daarvan was om minder CO2 uit te stoten.

Ook cateraar Eurest heeft zichzelf aangepast aan het thema duurzaamheid. Al het eten wat op het feest gemaakt werd was vegetarisch. Daarnaast was het allemaal biologisch en kwam het rechtstreeks van de boer af. ‘De reacties waren heel positief, al merkte je wel dat sommigen toch dat stukje vlees misten.’

Toekomst
In de toekomst wil Avans de duurzaamste hogeschool van Nederland worden. ‘Dat is zeker mogelijk’, zegt Van Gaal. ‘Als alle 62 Avansopleidingen het certificaat ontvangen dan mogen wij ons de duurzaamste hogeschool van Nederland noemen.’ Er is een filmpje gemaakt, waarin docenten en studenten vertellen hoe ze de school over een aantal jaar zien.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?