Terug naar overzicht

Hipsters scheren baard voor een baan

Foto: Ben Kerckx/Pixabay.com
‘Stel, je bent een man en je hebt een volle hipsterbaard. Als het bedrijf waar je solliciteert, je alleen zou aannemen als je je baard afscheert, zou je dat dan doen?’ Ja, zegt acht op de tien jongeren in Europa.

Uitzendbureau YoungCapital onderzocht hoe flexibel Europese jongeren zijn als het gaat om het vinden van een baan. In totaal deden 5.500 jongeren mee aan het onderzoek in zeven verschillende landen, zo meldt de NOS.

78 procent van de respondenten zou zijn baard scheren. Verder zou zes op de tien op verzoek een piercing verwijderen, en een op de tien zelfs een tatoeage volledig laten weglaseren.

Te strenge eisen
Volgens woordvoerder Sonja Hartgring is het onderzoek bedoeld om werkgevers op een ludieke manier te waarschuwen dat ze de strijd om jonge talentvolle werknemers gaan verliezen als ze te strenge eisen stellen. ‘Er komt een periode, zeker met de vergrijzing, dat een grote groep werknemers afscheid zal nemen. En er zijn niet genoeg jongeren om dat gat te vullen’, zegt ze tegen de NOS.

De eisen die werkgevers aan hun jonge sollicitanten stellen, zijn veel te streng, zegt YoungCapital-directeur Kooistra. ‘Denk aan perfect met de functie matchende diploma’s, hoge cijferlijsten, een minimumaantal jaren werkervaring. En dat alles voor een starterssalaris.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?