Terug naar overzicht

Kunststudenten maken spectaculaire lichtshow Unfold

unfold max
Voor de Cultuurnacht Breda op 22 januari mochten 26 vierdejaarsstudenten Ruimtelijk Ontwerp van de Akademie voor Kunst en Vormgeving|St.Joost in Breda zich buigen over de opening van het kunstevenement. Dat is Unfold geworden, een totale transformatie van de ruimte.

Voor het openingsproject bouwden de studenten grote bomen van pvc-buizen, die uit kunnen klappen. Met een spectaculaire lichtshow, gecombineerd met geluiden en een rookmachine, willen de studenten een mysterieuze setting creëren die voor kippenvel zorgt.

Weerwolf
Danique Lintz, één van de studenten: ‘Het symbool van de Cultuurnacht is een wolf. Onze show vertelt het verhaal van de transformatie van man naar weerwolf. Dat verhaal wordt misschien niet heel duidelijk, maar het gaat om het gevoel dat bezoekers ervaren.’

Aan het begin van het studiejaar kregen de 26 studenten de opdracht om de opening van de Cultuurnacht Breda 2016 te bedenken. Ook vorig jaar gingen studenten Ruimtelijk Ontwerp deze uitdaging aan en dat beviel de organisatie zo goed, dat ze opnieuw de kunststudenten hebben ingeschakeld. Het is nu zelfs een vast onderdeel van het afstuderen.

Samen realiseren
In groepen zijn de studenten aan de slag gezet. Er is een afdeling techniek, een afdeling financiën, een afdeling promotie en een afdeling licht en geluid. Dat samenwerken is een leerproces voor AKV’ers. Docent René Pijnenburg, nauw betrokken bij het project,: ‘Je werkt in ons vak nooit alleen. Je moet leren samenwerken. Je bedenkt samen een plan en gaat dat realiseren. Dat is prachtig.’

Enorme Kick
Van Avans hebben de studenten geen budget gekregen. Ze hebben het geld zelf via sponsoren binnengehaald. Lintz: ‘We kwamen er al snel achter dat het project ons elfduizend euro zou gaan kosten. We zijn met een goed verhaal naar bouwmarkten en andere sponsoren gegaan en we hebben nog niets zelf hoeven te bekostigen. Dat geeft een enorme kick.’

Mysterieus
Unfold wordt actief gepromoot door het promotieteam. Zo hadden ze binnen drie weken tijd al ruim vierhonderd likes op Facebook en plaatsen ze regelmatig nieuwe filmpjes en updates over het verloop van het project. Op de Beukenlaan zijn de vormen van de uitgeklapte bomen op de trappen getapet. Ayla Vlemmings van het promotieteam: ‘We hebben op school iedere keer een klein beetje van ons project weggegeven. Uiteindelijk gaat het erom dat we mensen naar de Cultuurnacht trekken. Dat mag best een beetje mysterieus blijven.’

Nieuwsgierig naar Unfold? Bezoek dan op 22 januari 2016 de Cultuurnacht in Breda. De voorstelling is tussen 19.00 tot 23.30 uur meerdere malen te zien.

Punt. Of had jij nog wat?

Licht Verhuur

Prachtig project!

2016-01-27 15:58:28

Meer lezen?