Terug naar overzicht

Lectorale rede: nog 20 jaar voor echt duurzame economie

TonVanKollenburg-max

Het antwoord is 42, maar wat de vraag is, houdt lector Improving Business Ton van Kollenburg nog even geheim. Vrijdag 29 januari houdt hij zijn lectorale rede ‘Wat is de vraag’ in het Atrium van Avans Den Bosch.

Van Kollenburg is inmiddels een klein jaar verbonden aan het lectoraat Improving Business en doet drie dagen per week onderzoek naar duurzame bedrijfsprocessen. In zijn lectorale rede zal hij ingaan op continu verbeteren en hoe deze benadering bijdraagt aan een duurzame verbetering van een organisatiecultuur.

De term duurzaamheid is daarbij tweeledig, en betekent zowel ‘blijvend’ als ‘goed voor het milieu’. ‘Dat laatste is onvermijdelijk’, aldus de lector. ‘We kunnen hier steeds minder onderuit. Met een andere aanpak is het mogelijk een echt duurzame economie te krijgen, al zal het nog zeker twintig jaar duren voordat dit volledig is doorgevoerd.’

Noodverbanden
‘Duurzaamheid vindt momenteel voornamelijk plaats op organisatieniveau en nog onvoldoende op operationeel niveau’, vindt hij. Daardoor worden er ‘teveel noodverbanden geplakt’. Van Kollenburg: ‘Plant geen bomen om je CO2-uitstoot goed te maken maar reduceer deze. Zorg dat je werknemers niet ziek worden in plaats van ze achteraf op te lappen.’

Volgens Van Kollenburg zijn veel organisaties bezig met continu verbeteren maar blijkt het in de praktijk vaak lastig om deze verbeteringen blijvend door te voeren. ‘Dat heeft ook te maken met een veranderende omgeving, zoals een veranderende personeelssamenstelling met oudere, en dus minder belastbare, werknemers en een groeiend gebrek aan technici. Organisaties moeten hierin wendbaarder worden.’

Onderzoek
Van Kollenburg, die naast zijn baan bij het lectoraat ook een eigen adviesbureau heeft, doet zijn werk bij Avans met veel plezier. ‘Ik ben nieuwsgierig maar als adviseur kwam ik weinig toe aan onderzoek doen. Als lector krijg ik hier wel de kans voor en kan ik mijn opgedane kennis ook meteen delen. Ik hoop hiermee niet enkel bedrijven te helpen maar ook studenten meer inzichten te verschaffen en hen te prikkelen om zelf onderzoek te  doen.’

Carrière
Ton van Kollenburg begon na zijn opleiding Technische Bedrijfskunde aan de TU Eindhoven bij DAF Trucks waar hij in aanraking kwam met continu verbeteren. In 2003 promoveerde hij op datzelfde onderwerp. Inmiddels heeft de lector 25 jaar ervaring in verander- en verbetermanagement, opgedaan bij verschillende bedrijven.

Op 29 januari begint hij om 15.00 aan zijn lectorale rede op Avans Den Bosch. Aanmelden kan hier .

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?