Terug naar overzicht

Oud-student genomineerd voor Bredase Cultuurprijs 2016

Rick Berkelmans
Hij studeerde in 2009 af aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving|St.Joost en is nu door zijn thuisstad Breda genomineerd voor de Bredase Cultuurprijs 2016. Rick Berkelmans was aangenaam verrast.

Voelt het aRickls een erkenning dat je genomineerd bent door je thuisstad Breda?
‘Toen ik werd gebeld met het nieuws dat ik genomineerd ben, wist ik niet goed hoe ik moest reageren, ik was een beetje overdonderd. Ik ben er erg blij mee en vind het heel bijzonder. Juist omdat het vanuit mijn eigen omgeving komt. Het is makkelijk om op social media veel likes te krijgen van onbekenden over de hele wereld, maar deze nominatie voelt als iets heel concreets. Dat maakt indruk.’

Wat voor werk maak je?
‘Ik ben illustrator en printmaker. Die disciplines combineer ik. Normaal gesproken werk ik aan allerlei soorten opdrachten voor verschillende grote en kleine klanten van over de hele wereld. Als ik de tijd kan vinden, werk ik ook graag aan mijn eigen projecten zoals zeefdrukken en muurschilderingen. Ik ben super blij en dankbaar dat ik elke dag kan werken aan iets waar ik dolgelukkig van word.

Hoe is het leven na je afstuderen aan St.Joost?
‘Niemand kende mijn werk toen ik afstudeerde in 2009. Ik was namelijk een erg slechte student, die zijn tijd en middelen op school een beetje heeft verkwist. Na mijn afstuderen ontdekte ik mijn liefde voor zeefdrukken en heb ik veel vrij werk gemaakt. Dat zorgde voor exposure en van daaruit rolde ik in kleine en later steeds grote projecten. Ik werk nu nog steeds zo. Klanten benaderen mij omdat mijn vrije werk hen aanspreekt.’

Gaat komend jaar je nieuwe dingen brengen?
‘Ik wil graag doorgaan met illustreren en het runnen van mijn studio Hedof. Daarnaast wil ik me ook meer gaan concentreren op grotere oplages drukwerk en exclusieve kleine projecten. Ik heb afgelopen jaar een tachtig jaar oude drukpers gekocht waarop ik kaarten, kalenders en andere prints kan drukken. Het is supergaaf om op zo’n oude machine bezig te zijn. Ik ben benieuwd wat er aan nieuwe opdrachten op m’n pad komt. Afgelopen jaar was dat erg divers. Van kledinglijnen tot muurschilderingen in het buitenland en reclamecampagnes op wereldwijde televisie. Dat is het toffe aan illustratie. Het is breed toepasbaar.’

Hoe zou je de Cultuurprijs investeren?

‘Ik kwam er pas net achter dat er ook een geldprijs aan de Cultuurprijs is gekoppeld, haha. Het geld zou goed van pas komen als investering in papier en inkt om de eerste lijn kaarten te drukken op mijn drukpers.’

De Bredase Cultuurprijs bestaat uit twee categorieën: de stimuleringsprijs (3000 euro) en de publieksprijs (5000 euro). Rick is genomineerd voor de stimuleringsprijs, die bedoeld is voor onbekend talent dat in het oog springt. Tijdens de Cultuurnacht op vrijdag 22 januari mogen de winnaars hun prijs in ontvangst nemen.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?