Terug naar overzicht

Avanslector pleit voor staatsbank SNS

Marleen Jansen Groesbeek, foto:Marijke Folkertsma
Moet SNS een staatsbank blijven? Dat is de vraag die gisteren centraal stond in een uitzending van Radar. Marleen Janssen Groesbeek, lector Sustainable Finance & Accounting bij Avans, is een van de voorstanders.

SNS is de enige bank die momenteel compleet in handen is van de Nederlandse overheid. Moet dat niet zo blijven, vroeg Radar aan diverse financiële experts en de kijkers.

Zekerheid
‘Dat is een geweldig idee’, zegt Marleen Janssen Groesbeek in de uitzending van het televisieprogramma. ‘Het biedt zekerheid. Hoe gek bankiers ook worden, je hebt dan een bankrekening waar je veilig mee kunt sparen.’

De Avanslector zou alle Nederlanders aandeelhouder maken bij de staatsbank. ‘De Nederlanders die dat leuk vinden, kunnen dan bij aandeelhoudersvergaderingen in gesprek met het bestuur.’

Rekening bij geboorte
Verder vindt ze dat iedere Nederlander bij geboorte of bij registratie in Nederland een bankrekeningnummer bij de bank moet krijgen. ‘Al het betalingsverkeer vanuit de overheid kan dan via die rekening plaatsvinden.’ Risicovolle bankzaken zoals beleggen en lenen kunnen dan bij andere private banken worden geregeld.

Punt. Of had jij nog wat?

alf kurstjens

goed plan, een verplichte rekening, of rekening daar voor alle Nederlanders lijkt me niet nodig, maar dat er een veilige bank komt, waar ook al het nationaal strategisch bankieren gebeurd..prima

2016-02-17 12:37:34

W.Renes

Handel in het product "geld" is handel in het product "vertrouwen". De meeste banken hebben misbruik gemaakt van het product "vertrouwen" . Een staatsbank , voorzien van de juiste spelregels en controle voorzieningen zou vertrouwen kunnen herstellen.

2016-02-17 11:29:16

mp Vens

Goed idee. Doen!

2016-02-16 16:28:47

Meer lezen?